Programul Prima Casă 3 este pe cale de a se încheia în cazul în care băncile nu ajung la o înţelegere cu reprezentanţii Guvernului cu privire la împărţirea gradului de risc ce rezultă din acordarea garanţiei de către stat.
Potrivit premierului Emil Boc, băncile vor trebui să ia în calcul posibilitatea de a-şi asuma în proporţie de 50% riscul de garantare pentru creditul Prima Casă, împreună cu statul român. De această dată, garanţiile vor veni din două direcţii – atât din partea statului prin Fondul Naţional de Garantare pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, dar şi din partea instituţiilor bancare.
În prezent, asumarea garanţiei pentru programul Prima Casă se face într-o proporţie de 100% de către statul român prin FNGIMM, fiind acordate garanţii pentru un număr de 37.632 de beneficiari.
Cu toate acestea, preluarea de către instituţiile bancare a unei părţi din riscul ce rezultă din acordarea acestor garanţii ar putea fi o opţiune şi nu o obligativitate, modificările legislative survenind doar în relaţia dintre Fondul Naţional de Garantare pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii şi bancă.
„Există şanse ca propunerea Guvernului să se materializeze. Programul Prima Casă a venit într-un moment în care creditarea se blocase întrucât avansul cerut de către bănci era destul de ridicat, iar încrederea populaţiei în produsele bancare era aproape de zero. Odată învinse aceste două bariere prin programul Prima Casă economia s-ar putea relansa întrucât totul ţine de capacitatea de circulaţie a banilor. Chiar dacă există critici că banii nu ajung acolo unde trebuie, în realitate acestea sunt de suprafaţă. Oricine îşi ia un apartament trece automat la modernizarea sa, determinând astfel libera circulaţie a banilor, un impuls pentru economia românească”, a menţionat Ionuţ Stanimir, responsabil comunicare externă BCR.