9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Prima Casa": fisuri tehnice la tencuiala

„Prima Casa”: fisuri tehnice la tencuiala

Nici nu s-a uscat bine gletul de pe Ordonanta 60, si unele chestiuni legale – chichitele, cum li se mai spune – care stau la temelia creditarii pe garantii de stat ar trebui modificate. Spre deosebire de bancile mai mici, care s-au grabit sa anunte incheierea formalitatilor de intrare in program, bancile mari s-au aratat mai pretentioase. Discutiile despre tipul ipotecii, fie ea conventionala sau legala, sunt insa prea minutioase pentru omul obisnuit. Potrivit unor opinii, ar fi vorba de diferente de cost – cateva sute de euro in plus in cazul ipotecii conventionale; potrivit altora, sunt doar clarificari formale, de natura juridica, pentru o mai buna aplicare a ordonantei.
 
Pana la urma, din afirmatiile oficialilor implicati in negocierea conditiilor rezulta ca bancile vor sa fie 110% sigure ca statul va plati, fara alte mofturi si fente juridice, daca imprumutatul intra in impas. Precautii normale? Neincredere? Sufla bancile si in iaurt, pentru ca nu mizeaza prea curand pe o revenire a preturilor pe piata imobiliara?
Pentru proprietarii care spera sa vanda cat mai rapid discutiile de acest fel aduc o noua amanare a iesirii banilor la piata. Pana la urma, se stie public de un singur contract semnat si mai multe mii de… intentii. Purtatorul de cuvant al BCR vorbea despre 10.000 de solicitanti – cifra evocata si de primul-ministru. Daca mai punem la socoteala alte cateva mii – tot intentii – pomenite de bancile deja active in program, se creeaza impresia unei mici forfote de oameni cu avansul la tescherea, pregatiti sa ia cu asalt ghiseele inainte ca miliardul de la Guvern sa se termine.
Recent-incheiatul Targ imobiliar din Bucuresti a aratat insa ca, in ce priveste cererea ferma si probabil solvabila, ordinul de marime este cu totul altul. Macar cand vine vorba de locuintele noi. Agentia NewsIn citeaza bilantul: 200 de vanzari la 9.000 de oferte. Motivul reticentei potentialilor cumparatori: preturile.

Daca e vreo fisura serioasa la temelia Programului "Prima Casa", aceasta este chiar incapatanarea vanzatorilor. La Targ, unii dintre posibilii clienti o numeau de-a dreptul lacomie. Cu preturi pe metrul patrat care se mentin inca peste mia de euro – ofertele sub acest nivel sunt destul de rare si lasa loc indoielii in privinta calitatii constructiei –, nu e de mirare ca printre tarabele cu machete se plimba mai mult intentii si colectionari de pliante decat cumparatori gata de semnat contracte. "Astia chiar nu vor sa vanda", spunea in prima zi o pereche care facuse, dezamagita, turul machetelor frumoase, dar neconvingatoare la pret.

Fara preturi convenabile, cumparatorul care si-a stabilit un anumit buget, mai ales pe baza venitului disponibil pentru rata, nici nu mai are de ce sa ajunga la usa bancii in lipsa unui raspuns convenabil la intrebarea-cheie de la ghiseu: "Ati gasit casa?". Iar, cata vreme perceptia clientilor este ca preturile au unde sa mai scada, targurile vor ramane doar loc de pelerinaj.
Personal, nu vad cu cat mai atractiv va fi programul dupa ce bancile mari vor intra in joc. Pe de alta parte, un comunicat de ultima ora face deja public refuzul ING de a participa la "Prima Casa". Poate celelalte banci vor fi mai putin reticente dupa intalnirea cu premierul. Ma intreb insa, nu cumva ar fi mai eficient pentru program daca domnul Boc s-ar intalni mai degraba cu dezvoltatorii? Poate se lasa convinsi sa mai negocieze la pret… 

Cele mai citite

Transformă orice cameră monotonă într-o încăpere plină de personalitate, cu ajutorul unei game variate de produse ușor de aplicat

O casă este mai frumoasă atunci când decorul interior reflectă personalitatea, gusturile și povestea celor care o locuiesc. Acum poți să transformi interioarele locuinței...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă