13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România Liberă"Prima Casa": cinci banci servesc, 14 se mai gandesc

„Prima Casa”: cinci banci servesc, 14 se mai gandesc

» O cincime din sumele alocate Programului "Prima Casa" s-au consumat, grosul creditelor fiind acordat de cinci banci.

» Trei-patru banci inscrise in program inca nu sunt active, iar alte 10-11 au o activitate destul de redusa.

Desi au in spate garantia statului pentru credite ipotecare de un miliard de euro, cele mai multe din cele 19 banci inscrise in Programul "Prima Casa" par a nu-si prea da interesul a consuma plafoanele alocate. Doar cinci banci au generat peste 90% din creditele aprobate pana in prezent, ceea ce inseamna ca restul de 14 sunt mai mult de decor. Finele anului ar putea schimba usor situatia. Principalul motiv care ar explica slaba participare, desi respectivele banci nu vor sa recunoasca oficial, il reprezinta marja de dobanda plafonata la 4%, insuficienta in prezent pentru atingerea unei profitabilitati minime sau chiar pentru acoperirea costurilor. Desigur, un alt motiv il reprezinta birocratia, rezultata din ineditul mecanismului de garantare, la care unele banci nu au reusit sa se adapteze rapid.

 

De altfel, pe fondul birocratiei complexe, o tranzactie prin "Prima Casa" se incheie in medie in aproximativ trei luni, in vreme ce prin ofertele standard de credit ipotecar procesul se incheie de doua ori mai repede, dupa cum afirma Anca Bidian, presedintele brokerului de credite Kiwi Finance. Diferenta o face insa costul finantarii, dar si, in unele cazuri, nivelul avansului.
Daca prin "Prima Casa" un client eligibil se poate imprumuta la o dobanda de circa 4,8% (Euribor la trei luni – 0,74% in prezent – plus o marja de 4%), prin ofertele standard de credit ipotecar costurile (dobanzile) sunt de peste 8%, cu doua exceptii (ING si Italo Romena). Astfel, ratele lunare prin ofertele standard sunt cu 30-40% mai mari pentru un credit similar luat pe o perioada de 20-30 de ani. In plus, pentru locuintele de pana in 60.000 euro, avansul perceput prin "Prima Casa" este de doar 5%, in vreme ce prin ofertele standard cele mai multe banci cer un avans de minimum 20%.

Cine serveste "Prima Casa"
"Pana acum, pe langa Banca Transilvania si ATE Bank, care si-au epuizat plafoanele, cele mai active banci sunt BRD, BCR si Alpha. Aceste banci au acordat peste 90% din volumul creditelor. Noi am trimis scrisori catre toate bancile din program, ca sa aflam ce proiectii au cu privire la «Prima Casa». In functie de raspunsuri, vom vedea ce suma va fi redistribuita catre bancile active", ne-a declarat Aurel saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor.
La finalul zilei de 7 octombrie, Fondul aprobase 4.400 de solicitari de garantare, in valoare de 184 milioane euro, si avea in analiza inca 400-450 de dosare. Trei-patru banci inca nu au transmis solicitari de garantare, iar alte 10-11 au o activitate destul de redusa. Totusi, pe final de an am putea asista la o activitate mai intensa si din partea altor banci. "Numarul de solicitari din partea clientilor pentru credite ipotecare prin Programul «Prima Casa» este in crestere si estimam ca pana la finele anului sa utilizam intreg plafonul de garantare alocat", ne-a spus Adrian Chichita, directorul de retail al OTP Bank Romania.
Fondul a ajuns sa se incadreze cu procesarea tuturor dosarelor (complete) in termenul de cinci zile/dosar. Rata de aprobare este de 200 dosare/zi, desi cam unul din trei este retransmis bancilor pentru completare sau revizuire. Apartamentele de doua camere conduc in topul preferintelor, cu 43% din optiuni, urmate de cele cu trei camere, cu 22%. De asemenea, 75% din locuintele finantate prin "Prima Casa" sunt construite inainte de 2008.

Cele mai citite

Amenințări cu bombă în sute de școli din Ungaria și Bulgaria: Suspiciuni legate de implicarea Rusiei

Sute de școli din Bulgaria au primit joi amenințări cu bombă, e-mailurile fiind trimise de pe o platformă rusească, informează agenția Novinite, citând radioul...

Protest masiv la Guvern: Ceferiști, polițiști, militari și mineri contestă ordonanța „trenuleț”

Vineri, între orele 13:00 și 16:00, mii de angajați din diverse domenii, inclusiv ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, silvicultori, siderurgiști și angajați Metrorex,...

Amenințări cu bombă în sute de școli din Ungaria și Bulgaria: Suspiciuni legate de implicarea Rusiei

Sute de școli din Bulgaria au primit joi amenințări cu bombă, e-mailurile fiind trimise de pe o platformă rusească, informează agenția Novinite, citând radioul...
Ultima oră
Pe aceeași temă