12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreturile la producatori au stagnat la sfarsitul anului

Preturile la producatori au stagnat la sfarsitul anului

» Preturile productiei industriale (per total, piata interna si piata externa) au inregistrat, in decembrie 2009, o scadere de 0,2% comparativ cu noiembrie. Pe piata interna, preturile la producatori au ramas la acelasi nivel inregistrat si luna precedenta, iar cele pentru piata externa au scazut cu 0,6%.

In ultima luna a anului trecut, comparativ cu noiembrie 2009, cresteri de preturi s-au inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,5%), respectiv la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor (0,2%), potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Preturile produselor din industria prelucratoare au inregistrat scaderi cu 0,3%, iar cele din industria extractiva, cu 0,1%.
Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au avut produsele  din industria bunurilor de uz curent. In industria energetica, preturile produselor au inregistrat scaderi cu 0,7%, iar cele din industria bunurilor intermediare, cu 0,2%, potrivit INS. Preturile produselor din industria bunurilor de capital, respectiv din industria bunurilor de folosinta indelungata s-au situat aproximativ la acelasi nivel cu cele din luna precedenta.

In schimb, in termeni anuali, in decembrie 2009, preturile la producatori au inregistrat o crestere de 4,2% fata de luna corespunzatoare din anul 2008. Cresterile de preturi la productia industriala au fost efectul scumpirilor din sectoarele de distributia apei, salubritate si gestionarea deseurilor, din energie, precum si din industria prelucratoare.  
"In termeni anuali, cresterile semnificative de preturi au fost in sectoarele cu preturi administrate, in zonele de monopol, unde majorarile s-au facut cumva de convenienta cu autoritatile. In industria energetica au fost cresteri de 11%, iar in sectoarele de distributia apei si gestionarea deseurilor cresterile au ajuns la aproape 13%", ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Cresteri de preturi (decembrie 2009, comparat cu decembrie 2008) au fost inregistrate la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (12,8%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,5%), industria prelucratoare (4,4%). In industria extractiva se constata scaderi de pret cu 0,3%.
Pe marile grupe industriale, cresteri importante de preturi au fost la produsele din industria energetica (11,0%), din industria bunurilor de uz curent (7,3%), din industria bunurilor de folosinta indelungata (5,4%). Sub nivelul inregistrat per total s-au situat produsele din industria bunurilor de capital (2,4%), respectiv cele din industria bunurilor intermediare, cu o scadere de aproape 4%.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă