20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreţul reabilitării: 5 miliarde de euro şi 120 de ani

Preţul reabilitării: 5 miliarde de euro şi 120 de ani

În ritmul actual, în care autorităţile au capacitatea de a investi în reabilitarea termică a doar 25.000 de apartamente pe an, toate apartamentele din România vor fi reabilitate în 120 de ani. Specialiştii  avertizează că până în prezent, au fost efectuate lucrări de modernizare  termică la doar 2% din locuinţe, în condiţiile în care programul naţional privind creşterea performanţei energetice a  blocurilor de locuinţe funcţionează, sub diverse forme de aproape zece ani.

Programul de reabilitare termică ar trebui simplificat pentru că „există riscul major ca unele lucrări executate îndoielnic să influenţeze negativ disponibilitatea cetăţenilor” de a utiliza oportunităţile de reabilitare termică, consideră  Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”.

 Reabilitarea unui apartament-3.600 euro

„Apreciind o medie de cheltuieli de 3600 euro/apartament pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică, necesarul de investiţii pentru cele 1,4 milioane de apartamente ce trebuie reabilitate de urgenţă este de circa 5 miliarde euro, din care 50 % din alocaţi de la bugetul stat, în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării, adică 2,5 miliarde euro. Un procent de 30 % ar trebui să fie alocaţi din fonduri aprobate anual cu aceasta destinaţie în bugetele locale şi din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, adică 1,5 miliarde euro ”, a declarat Mihai Mereuţă.

Diferenţa de 20%, adică 500 milioane de euro trebuie acoperiţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene.

În 2010, consiliile locale au comunicat un preţ mediu pe apartament reabilitat termic de 4.000 euro, în timp ce reprezentanţii Ministerului Dezvoltării discutau de un preţ mediu de 3.500 euro. Cu toate acestea, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au atenţionat că au existat situaţii în care facturile de reabilitare au fost „încărcate”, fiind communicate preţuri care depăşeau şi 10.000 de euro/ apartament.

Jumătate din blocuri, la categoria „urgenţă”

Potrivit estimărilor specialiştilor, mai mult de jumătate din blocurile construite înainte de 1985 necesită anvelopare termică, clădirile de locuit, energofage, în special cele construite din panouri prefabricate consumând o cantitate dublă de energie faţă de un imobil similar ca suprafaţă din Uniunea Europeană.

În România, peste 84.000 de locuinţe mutietajate se încadrează la aceată categorie, iar lucrările de anvelopare în cazul acestora sunt considerate urgente pentru a putea reduce uriaşele pierderi energetice. Pentru a înţelege dimensiunile acestor pierderi, trebuie menţionat că în România, 40% din consumul de gaz are ca destinaţie sectorul rezidenţial. La demararea programului naţional de reabilitare termică, proprietarilor de apartamente li s-a promis o reducere a facturilor de întreţinere cu 40-50%.

Câte locuinţe au fost reabilitate termic până în prezent? Primele blocuri au fost reabilitate în anul 2000. În perioada 2009-2010, prin programul naţional au fost terminate încă 35 de blocuri. În total, atât prin programul naţional, dar şi prin alte demersuri s-a ajuns la circa 400 de imobile.

Priorităţile  guvernanţilor

În 2011, s-au asigurat bani de la buget doar pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor din anul precedent. Şi pentru anul 2012, suma disponibilă nu ar ajunge decât tot pentru finalizarea unor lucrări. Cu toate acestea, premierul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că reabilitarea termică a imobilelor este una din priorităţile Executivului. Declaraţia a fost facută în condiţiile în care a fost declanşată procedura de solicitare către Comisia Europeana pentru realocarea unor fonduri europene în scopul reabilitării termice a blocurilor de locuit şi finalizării lucrărilor de infrastructură ce ţin de Coridorul IV şi de centurile oraşelor.

„Ne aşteptăm ca în urma realocării acestor fonduri să putem reabilita termic circa 5.000 de blocuri, ceea ce va însemna, pentru cetăţean, o factura mai mică şi, pentru economie, mai multe firme care vor avea de lucru în 2012”, a anunţat Emil Boc.

Realocarea de bani

După câteva zile, ministrul Dezvoltării Regionale a anunţat că s-a aprobat de către Comisia Europeană, realocarea sumei de 360 de milioane de euro de la alte programe operaţionale sectoriale pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit, aceasta suma fiind suficientă pentru reabilitarea a aproximativ 250.000 de apartamente la nivel naţional. Lucrările ar putea să înceapa în lunile mai-iunie 2012.

În schimb, reprezentanţii asociaţilor de proprietari consideră că programele administrate de catre Ministerul Dezvoltării (reabilitare termică, consolidare etc) trebuie compatibilizate cu Programele administrate de Ministerul Mediului („Casa verde”, vânzări de certificate verzi etc) deoarece obiectivele finale ale celor două initiaţive converg. Din punct de vedere administrativ şi al eficienţei cheltuirii banului public, este important un management comun al celor două programe. De asemenea, din punct de vedere tehnic, integrarea soluţiilor de utilizare a energiei din surse regenerabile se poate face numai in acelaşi timp cu lucrările de reabilitare termică.

„Considerand că cinci ani este perioada optimă de realizare a reabilitării termice a celor 1,4 milioane de apartamente (adica aproximativ 280 de mii de apartamente / an) aflate într-o situaţie avansată de degradare, atunci bugetul anual ar trebui sa fie de aproximativ 500 de milioane de euro”, estimează preşedintele Ligii Habitat.

 

Cele mai citite

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Un puști-minune din Brazilia și-a anunțat retragere din fotbal la doar 21 din cauza problemelor de sănătate mintală

Rodrigo Varanda își anunță retragerea din fotbal la doar 21 de ani, din cauza problemelor de sănătate mintală Atacantul brazilian Rodrigo Varanda și-a anunțat retragerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă