0.9 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPretul gigacaloriei, o loterie

Pretul gigacaloriei, o loterie

Marii importatori de centrale termice de pe piata romaneasca cred ca restabilirea responsabilitatii subventionarii incalzirii este un fel de loterie. Astfel, consumatorii nu vor putea sa stie daca pretul gigacaloriei pe care il vor plati va fi acelasi de la o luna la alta, chiar daca exista un pret local de referinta.

„Preturile de referinta ale gigacaloriei si mutarea subventiei la autoritatile locale nu pot garanta un cost suportabil al incalzirii in sistem centralizat si nici un confort normal. Acest lucru are drept cauze ineficienta generala a sistemului de termoficare si noua politica de subventionare a gigacaloriei de catre autoritatile locale”, a aratat Sever Scarlat, director general Baxi Romania. Importatorii au apreciat ca, potrivit legislatiei actuale, consiliile locale nu sunt obligate sa respecte costurile de referinta ale gigacaloriei. Ca urmare, autoritatile locale pot modifica constant pretul incalzirii in momentul in care creste costul de productie, transport si distributie sau cel al combustibilului.
„Cresterea necontrolata a costurilor pentru incalzire este plauzibila in conditiile in care, asa cum era de asteptat, reabilitarea sistemului termic prin programul „Termoficare 2006-2009” intarzie. Desi planul de actiuni pentru programul „Termoficare 2006-2009″ prevedea ca pana la sfarsitul lunii august consiliile locale interesate de program sa aprobe strategiile privind alimentarea cu energie termica, in acest moment autoritatile locale se afla doar in stadiul de elaborare sau reactualizare a acestor strategii. De asemenea, potrivit calendarului de investitii, Unitatea de Management al Programului (UMP) trebuie sa atraga anul acesta imprumuturi pentru sistemul individual de masurare, pentru cel de repartitoare si pentru robinete termostatice”, a mai spus Sever Scarlat.
Potrivit datelor actuale, abia la sfarsitul lunii octombrie se va realiza o prima evaluare a necesarului de fonduri pentru investitii. „Suntem deja in octombrie si este greu de crezut ca pana la sfarsitul anului se va putea demara concret procesul de reabilitare a sistemului de termoficare. Aceasta situatie pune in dificultate posibilitatea de a avea un pret previzibil al incalzirii, care depinde si de echipamentele vechi si neperformante de productie, precum si de reteaua de transport si de distributie, aflate in conditii precare”, a completat Sever Scarlat.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă