Pretul aurului a crescut, joi, la un nou nivel record, pentru a treia oara in aceasta saptamana, dupa ce banca centrala din Sri Lanka a cumparat aur si in contextul in care dolarul si-a continuat declinul, determinand investitorii sa caute plasamente alternative, relateaza Bloomberg, citata de Newsin.
Sri Lanka a cumparat 10 tone metrice de aur de la Fondul Monetar International (FMI), cu aproximativ 375 milioane dolari, urmand deciziile similare luate de bancile centrale din India, Rusia si Mauritius. Aurul, care are de obicei o tendinta inversa dolarului, a atins un maxim de 1.195,13 dolari/uncie, dupa ce moneda americana s-a depreciat la un minim al ultimelor 15 luni in fata unui cos valutar.
"Multe banci centrale vor sa-si excluda rezervele in dolari si sa le inlocuiasca cu aur", a declarat Ben Westmore, analist in cadrul National Australia Bank. "Aceasta inseamna ca avem o cerere mare acumulata pentru aur, la care nu s-ar fi asteptat multa lume", a mai spus el si a adaugat ca si China va fi, "foarte probabil un cumparator" de aur de la FMI in urmatoarele saptamani.
Pretul aurului cu livare imediata a crescut joi la 1,193,90 dolari/uncie, comparativ cu nivelul de la inchiderea sedintei de miercuri, de 1.191,80 dolari/uncie. Pretul aurului cu livrarea in februarie a crescut cu 0,5%, la 1.194,8 dolari, dupa ce atinsese un record de 1.196,80 dolari, pe piata de la New York.
Achizitia facuta de Sri Lanka, anuntata miercuri, a urmat unui articol publicat de Financial Chronicle, ce sustinea ca India, cel mai mare consumator din lume, ar putea cumpara inca 200 tone de aur.