Premierul Mihai Tudose a anunțat, într-un interviu pentru postul Antena 3, că este decis să publice, "la un moment dat", unele informații sensibile despre băncile care activează în România.
”Perioada romantică a trecut. Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară, poate să înregistreze pierderi în ani consecutivi. Pe ușa lor scrie Bancă, nu Crucea Roșie. Clădirile lor arată totuși binișor. Salariile sunt foarte bune. Domniile lor au dovedit și o imaginație foarte debordantă de a-și externaliza profiturile. Nu mai merge. Domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, eu am spus și public că mai suntem răbdători un pic, dar a se înțelege răbdători la nivel de săptămână. Să își regândească strategia lor în România. Poate e cazul să le explicăm și celor care au impresia că statul român e un partener naiv că nu e așa”, a precizat șeful Guvernului.
”Chit că e secretul bancar, secretul… eu o să îmi asum la un moment dat o să public niște date. Dau un exemplu. Două. Niște bănci. Repet, știu că o pățesc, dar o s-o fac. Ca să înțeleagă românii că dacă lucrează cu banca aia, d-aia ne fură. Și că avem, din 40 de bănci, 20 bune, 19 care își revin și una care continuă să înțeleagă că e mai bună și mai deșteaptă decât noi, românii. Să vedem, că poate nu e așa. Nu știu cât mă deranjează că ne iau banii, dar parcă prea mă deranjează mai tare că ne consideră naivi că nu ne dăm seama ce fac”, a explicat Mihai Tudose.
"Un ziar din Prahova a spus că salariaţii de la o firmă cu capital străin au fost forţaţi să iasă la miting (…) Ăsta e un răspuns pe care îl va da SRI”, spunea în februarie Adrian Țuțuianu, pe atunci șeful comisiei parlamentare de control a SRI.
Acum, prremierul și ministrul său de Finanțe s-au plâns de faptul că băncile își externalizează profitul.
Potrivit lui Tudose, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a avut deja o discuţie cu reprezentanţi ai băncilor care activează în România privind profiturile realizate şi că acestea au câteva săptămâni ”să-şi regândească strategia”.
Primul-ministru și-a încheiat declarația cu anunțul: „O să găsim mecanisme să înţeleagă toată lumea că s-a terminat vacanţa”.
Dispută Mișa-Isărescu
Discuția legată de faptul că băncile nu înregistrează profit a fost pornită acum câteva zile de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, iar acesta a primit o replică de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Anul trecut, din 46 de unităţi bancare, 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cinci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a arătat Mișa. Replica guvernatorului BNR a venit aproape imediat. „Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, că băncile nu au vrut. Dar nu au făcut profit, şi atunci ele nu au plătit impozit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale etc.”, a explicat guvernatorul BNR. El a mai arătat că în România sunt 300.000 de firme care nu fac profit.