Plenul Camerei Deputatilor a stabilit ca orice persoana poate detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre S.I.F. in limita a maximum 1% din capitalul social al acestor societati.
Daca actionarii depasesc aceasta limita, sunt obligati sa informeze in termen de trei zile S.I.F., Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.) si Bursa de Valori Bucuresti (B.V.B.) si sa vanda titlurile care depasesc pragul de 1% in termen de 3 luni. Reglementarile C.N.V.M. stabilesc ca persoanele care actioneaza in mod concertat sunt cele legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a realiza o politica comuna in legatura cu un emitent.
C.N.V.M. a dat lucrurile peste cap
Camera Deputatilor si Senatul s-au pronuntat diferit asupra pragului de detinere la S.I.F.-uri „oferit” pietei de capital prin Ordonanta de urgenta nr. 41/2005 privind reglementarea unor masuri financiare. Senatul a votat ordonanta cu sase luni in urma, iar cand au inceput dezbaterile in Camera Deputatilor C.N.V.M. a venit cu o noua propunere, care a bulversat situatia pe piata de capital. Comisiile pentru buget, finante si banci din Camera si Senat si-au armonizat in final pozitiile, inainte de votul de adoptare a ordonantei din plenul Camerei Deputatilor.
„Nu este normal ca, dupa ce noi, in Senat, am votat ordonanta imediat cum a venit de la Guvern, in Camera Deputatilor sa astepte sase luni” pana sa fie adoptata, a deplans situatia senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget si piete de capital din Senat. „O legislatie privind piata de capital trebuie votata cu maxima urgenta… Dar sa lasi sase luni sa treaca, apoi sa faci modificari, timp in care piata isi adapteaza comportamentul dupa legislatie, nu este bine…”, subliniaza Vosganian. El nu-si explica de ce „C.N.V.M. a adus o propunere la Comisia de buget de la Camera pe care nu a adus-o nici cand am discutat ordonanta la Senat si nici cand s-a discutat la Guvern, ceea ce e putin surprinzator, pentru ca, in realitate, ar fi trebuit ca C.N.V.M., daca ar fi avut un punct de vedere, sa-l aiba de cand am discutat ordonanta in Senat, si nu acum, dupa aproape un an”, obiecteaza Vosganian.
Care este situatia corecta?
In fapt, dupa interventia C.N.V.M., Camera Deputatilor a trebuit sa aleaga daca pragul de detinere de 1 la suta se refera la detinerile individuale sau se extinde si asupra detinerilor concertate.
In varianta adoptata de Senat, pragul se referea doar la detinerile individuale.
„In opinia mea, aceasta este solutia corecta”, este de parere senatorul Viorel Stefan, din Comisia de buget a Senatului. „In septembrie trecut, cand ordonanta a intrat pentru dezbatere in Senat, majoritatea a votat pe optiunea initiatorului, desi si la Senat a fost dezbatuta varianta detinerilor concertate… Dar a avut castig de cauza varianta Guvernului”, explica slalomul legislativ Viorel Stefan. „Amendamentul propus la Comisia de buget de la Camera Deputatilor este mai bun decat forma adoptata la Senat, pentru ca, judecand pe actiuni concertate, e o garantie in plus ca nici un grup de interese din Romania nu va ajunge sa controleze activitatea unei S.I.F.”, sustine senatorul Stefan.
O viziune diferita de cea a senatorului Varujan Vosganian: „C.N.V.M. a facut acest lucru (aceasta propunere) stimulat de o anumita atitudine… ca cineva ar putea prelua S.I.F.-urile. Ele sunt gata sa fie preluate de foarte multi ani. Tot timpul stau pe buza prapastiei gata sa fie preluate. Culmea ca S.I.F.-ul care este cel mai aplecat spre prapastie, dupa tot felul de scenarii fantasmagorice, S.I.F. Oltenia, este S.I.F.-ul care anul trecut a luat toate premiile privind viziunea de piata, dinamica pietei… Si, pana la urma, actionarii, mari sau mici, toti au castigat cel mai mult la S.I.F. Oltenia, exact cel pe care-l plangem cel mai tare ca se prabuseste din cauza ca este luat in sacosa si se duce nu stiu unde. Acest tip de viziune fatalista nu este in regula, mai ales ca noi cand am majorat pragul la 1 la suta le-am si ingreunat soarta celor care vor sa-l preia pentru ca am scumpit S.I.F.-urile cu vreo 40 la suta”.