16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPragul de 5%, solutie de criza pentru SIF-uri

Pragul de 5%, solutie de criza pentru SIF-uri

SIF Transilvania a facut un prim pas spre pragul de 5%, desi contravine anumitor reglementari in vigoare.
De la maximele din vara lui 2007 pana in prezent, valoarea a 1% din SIF Transilvania s-a redus de peste 16 ori in echivalent euro, de la 10,92 milioane euro la 671.400 euro.

In urma unei initiative a conducerii SIF Transilvania, menita sa sporeasca atractivitatea actiunilor proprii greu lovite de criza, actionarii societatii au aprobat cu o majoritate covarsitoare (90%) ridicarea pragului maxim de detinere de la 1% la 5%, dar cu mentinerea limitei maxime de vot la 1%. De fapt, este vorba de amendarea unui articol impus de stat in statutul fiecarui SIF – prin care s-a modificat pragul maxim de la 0,1% la 1% – si inlocuirea acestuia cu un articol care prevede limita maxima de 5%. Acesta este doar un prim pas pana la adoptarea definitiva a pragului de 5%, care reprezinta o premiera pentru SIF-uri. Conducerea SIF Transilvania se pregateste pentru o noua runda de procese pentru a-si duce la indeplinire mandatul actionarilor – legiferarea pragului de 5%.

Conducerea SIF Transilvania asteapta astfel avizul negativ din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), pe care il va contesta imediat in instanta. "Pe buna dreptate, CNVM va spune ca nu poate sa ne dea aviz favorabil la pragul de 5%. Noi vom contesta in instanta Art. 286 – indice I, din Legea pietei de capital, care s-a adoptat in mod neconstitutional. In trecut, la initiativa ministrului Ionut Popescu, in vacanta parlamentara, guvernul a hotarat, fara sa aiba abilitati in domeniul pietei de capital, sa calce in picioare hotararile actionarilor SIF si sa modifice printr-un ordin pragul de detinere de la 0,1% la 1%. Noi amendam acel articol si introducem altul cu pragul de 5%", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

"Deoarece aproape 90% din actionarii prezenti au votat ridicarea pragului, eu sunt obligat sa ridic problema neconstitutionalitatii articolului cu pricina. E cale lunga pana limita de 5% va fi legala, dar trebuie luptat. Daca nu apar alte contestatii, probabil ca in trei-patru luni vom avea o solutie definitiva din partea Curtii Constitutionale. Daca aceasta va consemna neconstitutionalitatea Art. 286 – indice I, imediat de a doua zi CNVM va trebui sa-si schimbe avizul din negativ in pozitiv", explica Fercala.
"Vreau sa fac actiunile SIF Transilvania atractive pentru investitorii institutionali. Dupa scaderile din ultima vreme, 1% dintr-un SIF reprezinta o suma derizorie pentru un fond institutional. Un prag de 5% ar fi rezonabil in actualul context", a conchis Fercala.

Cele mai citite

Termofocare inteligente: Controlul încălzirii cu ajutorul tehnologiei moderne

Salut, dragă cititorule! Ți s-a întâmplat vreodată să te întorci acasă într-o seară rece de iarnă și să-ți dorești ca locuința ta să fie...

Țara vecină cu România care reintroduce serviciul militar obligatoriu

Guvernul Serbiei a aprobat vineri reintroducerea serviciului militar obligatoriu, o măsură eliminată în urmă cu 15 ani, conform declarațiilor președintelui Aleksandar Vucic. Președintele a considerat...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă