7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrăbușirea unui Imperiu. Cum a ajuns Borza șef la Polisano

Prăbușirea unui Imperiu. Cum a ajuns Borza șef la Polisano

La trei ani de la evenimentele din 2014 Polisano pierde din cota de piață prin cedarea unor divizii din grup.

 

Până în mai 2014 grupul de firme Polisano, cu afaceri în domeniul medical, creștea spectaculos și pe baze solide. Practic la acel moment Polisano era una dintre cele mai puternice afaceri și nimic nu prevestea ce avea să urmeze.

După o serie de percheziții, pe 22 mai 2014, Tribunalul București admite cererea procurorilor Parchetului Capitalei și dispune arestarea preventivă a mai mulți medici dar și a Ioanei Vonica, soția lui Ilie Vonica, persoană care era la acel moment acționar unic al grupului de firme Polisano. Acuzațiile vizau un prejudiciu de câteva milioane de euro dintr-o afacere cu aparente rețele false cu medicamente oncologice.

Ilie Vonica nu rezistă prea mult presiunii psihice și situației soției sale care se afla în spatele gratiilor. Pe 3 iunie 2014 Vonica se aruncă în gol de pe acoperișul casei sale din Sibiu și moare, în ciuda eforturilor medicilor de la Spitalul Polisano, unde fusese transportat, de a-i salva viața.

Într-o scrisoare lăsată de omul de afaceri soţiei sale, acesta a explicat că arestarea ei şi problemele firmelor sale l-au determinat să îşi ia viaţa, el cerându-i, totodată, iertare soţiei şi să aibă grijă de fiica lor. Ilie Vonica i-a scris soției că nu poate trăi „singur”, ştiind că ea este „acolo”, adică în arest.  Omul de afaceri a refuzat să mănânce de când Ioana Vonica a fost arestată, iar înainte de a se arunca în gol, a fumat foarte mult.  

În același timp pe piață încep să apară tot mai multe informații că de fapt grupul de firme Polisano a fost supus unui ”atac” și că miza nu era așa zisul prejudiciu. De altfel, pentru cifra de afaceri a companiei prejudiciul de circa trei milioane de euro nu reprezenta nicio problemă. Surse judiciare au declarat pentru România Liberă că prejudiciul a și fost achitat integral în foarte scurt timp.

”Este evident că pentru Polisano nu reprezenta o problemă suma de trei milioane de euro. Din acest motiv arestarea preventivă mai ales a Ioanei Vonica, dar și a celorlalți medici nu se justifică decât dacă nu sunt alte scopuri la mijloc”, au explicat pentru România Liberă surse judiciare.

În câteva luni a apărut Salvatorul

Pe 19 august 2014 Ziarul Financiar anunță că avocatul Remus Borza a fost numit preşedintele Polisano, un grup de 17 firme cu activităţi în principal în industria medicamentelor, care anul trecut a realizat afaceri de peste 350 mil. euro şi care a fost dezvoltat de omul de afaceri Ilie Vonica, care a decedat în urmă cu două luni.

În 2014 Borza se afla în plină glorie și și-a creeat mereu imaginea unui salvator al companiilor românești. Ascensiunea sa are legătură cu venirea la putere a lui Victor Ponta, perioadă când i s-a dat spre gestionare, sub forma de administrator judiciar, puternica societate de stat Hidroelectrica.

Insolvențe și cedări de divizii din grup

La trei ani de la preluarea managementului, Polisano a ajuns să piardă din cota de piață pe care o avea în 2014.

În octombrie 2017 Medlife a cumpărat divizia de servicii medicale a Polisano, adică patru clinici cu laboratoare proprii situate în Bucureşti şi Sibiu, spitalul privat din Sibiu, centrul de fertilizare in vitro şi cea mai mare maternitate privată din Transilvania. Divizia consemnase anul trecut o pierdere netă de aproape un milion de euro la afaceri de 17,6 mil. euro, în timp ce datoriile ajungeau la circa 25 mil. euro.

De asemenea, de doi ani distribuitorul de medicamente Polisano este în insolvență.

Totodată, din ianuarie 2017 Loredana Vonica a cedat circa 35% din fabrica de medicamente oncologice Polisano Pharmaceuticals din Sibiu grupului feroviar Grampet, deţinut de oamenii de afaceri Gruia Stoica şi Vasile Didilă, şi lui Remus Borza şi asociaţilor săi, Nicoleta Munteanu şi Adrian Munteanu. Recent, acţionarii minoritari au împrumutat circa 7 mil. lei pe care i-au injectat în afacere şi spun că este posibil să îşi majoreze expunerea în cadrul fabricii pentru a suplimenta necesarul de lichidităţi. Cu acest capital, investiţia acestora se ridică la 32 mil. lei, împărţită egal între Grampet şi cei trei avocaţi, informează Capital.ro.

 

 

 

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

Curtea Penală Internațională emite mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, a anunțat Jerusalem...

Tot mai mulți angajați revin la birou: 63% lucrează exclusiv din sediu, doar 10% rămân remote

Un sondaj realizat de Genesis Property, pe un eșantion de 1.168 de respondenți din România, arată o creștere semnificativă a prezenței fizice la birou,...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă