Zapada proaspata lipseste de o buna bucata de timp de pe versantii nordici ai Muntilor Fagaras. Ultimele precipitatii cazute au fost mai mult lichide. Ploile „au urcat” chiar pana la 1500 m, au topit si „lustruit” totodata stratul superficial al zapezii mai vechi. „De la capatul drumului forestier, poteca spre Cabana Valea Sambetei este acoperita de gheata, situatie care creeaza probleme serioase turistilor. Le recomandam celor care vor sa urce pe aici sa fie prudenti. Daca au coltari sa-i foloseasca. De asemenea trebuie sa isi calculeze bine timpul, care se poate dubla in astfel de conditii. Mai sus, in caldarile glaciare, zapada este inghetata. Pentru ca nu a cazut zapada proaspata, nu este pericol major de avalansa. Prudenta este buna, nu pot fi excluse situatiile in care „scanduri” de zapada se pot desprinde din valcele. Oricum, le recomandam turistilor sa nu urce acum iarna mai sus de nivelul cabanelor”, spune Thomas Bross, seful Serviciului Public Salvamont din Victoria. Cele mai multe interventii ale echipei in ultima perioada au vizat persone accidentate pe aceste poteci alunecoase. Chiar si in astfel de conditii, zona deosebita a Fagarasilor atrage un numar mare de turisti. Numai la sfarsitul saptamanii si-au anuntat sosirea peste 40 de iubitori ai muntelui din Bucuresti, Brasov si Sibiu.
Salvamontistii din Gorj au ajutat la deblocarea Defileului Jiului
O echipa de cinci salvamontisti, membri ai Serviciului Public Gorj, au ajutat zilele trecute la punerea in siguranta a versantului de la Carligul Intors, locul in care caile de comunicatie sunt blocate de roca si sol desprinse din munte. „Am degajat o parte din rocile si bustenii care amenintau sa porneasca la vale. Fenomenul este provocat de perioadele scurte in care inghetul alterneaza cu dezghetul. Cand este cald, zapada se topeste, iar apa ajunge si in fisurile rocilor. Apoi cand aceasta ingheata, se dilata si detaseaza fragmentele mai mici sau mai mari care antreneaza sol si vegetatie pana spre firul vaii”, explica Sabin Cornoiu, seful SPS Gorj.
La Ranca se schiaza fara intrerupere de la inceputul sezonului
„Ranca este singura statiune din tara in care se schiaza fara intrerupere, inca de la inceputul sezonului, de aproape doua luni jumatate”, afirma bucuros Sabin Cornoiu, seful SPS Gorj. Pe versantii nordic si nord-vestic ai muntelui Cornesul Mare din Parang se desfasoara doua partii cu lungimi de 650 si 600 metri, cu dificultate usoara si medie. Potrivit sefului SPS, zapada masura la mijlocul saptamanii in medie 1,1 m. Din acest sezon, pe una din partii functioneaza si o instalatie de iluminat, pentru cei care indragesc schiatul nocturn.