O trecere de la un domeniu de activitate la altul nu este imposibil de facut. Schimbarea in cariera trebuie sa respecte insa cativa pasi. Specialistii in resurse umane va sfatuiesc, in primul rand, sa aveti rabdare si sa va evaluati cu mare atentie situatia actuala.
"Punctul de plecare pentru orice tip de schimbare ar trebui sa fie o evaluare realista a situatiei actuale, care cuprinde, in acest caz, trei laturi. Prima se refera la propria persoana, iar a doua si a treia se refera la organizatia din care faceti parte acum si, respectiv, la tipul jobului pe care il aveti", spune Alina Manole, senior HR consultant la Brainspotting, companie de resurse umane si consultanta, specializata in recrutarea angajatilor din IT&C.
Cereti sprijinul specialistilor
Unele companii ofera consultanta pentru orientarea si reorientarea in cariera, asa ca este bine sa apelati la ajutorul lor. "La astfel de firme, psihologi experimentati va aplica teste de personalitate pentru a va evidentia atat abilitatile cele mai dezvoltate, cat si inclinatia naturala pe care o aveti catre un tip sau altul de activitate", explica Adina Balauru, recruitment manager la Elmec Romania.
Dupa ce va este clar ce abilitati aveti, este indicat sa incepeti cautarile noului job. "Analizati piata fortei de munca si sa cautati potentialii beneficiari pentru ceea ce aveti de oferit", spune Amalia Picleanu Savinescu, managing partner la Tandem Consulting, membru in HR Club Romania.
Priviti din mai multe perspective
Dupa ce identificati un domeniu care va atrage, gasiti pe cineva care lucreaza pe un post similiar. Aceasta persoana este cea mai in masura sa va spuna care este realitatea. "Oamenii sunt foarte mandri sa vorbeasca despre jobul lor. Rugati pe cineva sa va lase sa-l insotiti o zi la serviciu", spune Catherine Roan, managerul general a Careershifters.org (site specializat in cariere), citata de editia online a ziarului britanic "The Times". Iar aici, observati in detaliu aspectele pro si contra: numarul de ore, salariul, cultura organizationala. "Una dintre cele mai mari greseli este sa va concentrati pe ce aveti de facut si nu pe cum aveti de facut", explica Rob Yeung, psiholog la Talentspace, companie de leadership si consultanta, citat de aceeasi publicatie.
Pregatiti-va profesional
Un alt pas important in schimbarea carierei este pregatirea profesionala. "Faceti un curs de scurta durata de recalificare pe domeniul ales. Din multitudinea de cursuri existente pe piata, cu siguranta veti gasi unul aproape sau chiar pe domeniul care va intereseaza. Nu este necesar intotdeauna sa faceti o a doua facultate, ci doar un master pe domeniul ales", spune Adina Balauru.
Urmatorul pas este depunerea CV-ului si promovarea personala. "Elaborati scrisoarea de intentie si CV-ul cat mai personalizat pentru fiecare angajator potential", sfatuieste Amalia Picleanu Savinescu.
Rabdare, sacrificiu, efort
Schimbarea implica, in majoritatea cazurilor un anumit grad de disconfort si de nesiguranta. O data ce ati luat aceasta decizie si ati gasit o modalitate potrivita de a merge mai departe, nu va asteptati ca totul sa functioneze perfect. "Rezultatele sunt de obicei pe masura efortului investit, asadar nu ezitati sa va implicati in ceea ce faceti si nu va lasati descurajati de primele obstacole", spune Alina Manole.