Premierul a anunţat că îl va numi la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pe Gelu Ştefan Diaconu, secretar de stat în Ministerul Economiei, susţinut de PNL.
Premierul Victor Ponta s-a decis ieri să pună capăt incertitudinilor referitoare la viitoarea conducere a ANAF, informând presa că s-a hotărât să-l numească în calitate de preşedinte al instituţiei pe Gelu Ştefan Diaconu.
Acesta îi va succede în funcţie avocatului Şerban Pop, numit exact cu un an în urmă de către fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Întrebat, joi, dacă a decis pe cine anume va numi la conducerea ANAF, Ponta a răspuns: „Da, îl pun pe Diaconu”.
Diaconu, titular de dosar penal, netrimis însă în judecată
Gelu Ştefan Diaconu a fost implicat într-un dosar pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, fiind acuzat că în 1996, în calitate de director al Bankcoop Neamţ, ar fi falsificat un contract de credit.
Un comunicat din iulie 2012 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie afirma că în aprilie 2011 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuitul Gelu Ştefan Diaconu care ”în calitate de director al Bankcoop – Sucursala Neamţ, împreună cu ceilalţi trei învinuiţi (salariaţi ai băncii), au falsificat un contract de credit încheiat în octombrie 1996, între aceştia şi partea vătămată B.I.C., ca reprezentant al unei societăţi comerciale, prin subsituirea (scriptică) garanţiilor imobiliare cu care garantau respectivul contract de împrumut, în sensul includerii frauduloase a unor bunuri imobile cu regim de bun propriu, în categoria garanţiilor. În condiţiile în care creditul contractat de societate nu a fost achitat, banca a trecut la executarea garanţiilor”.
După toate informaţiile disponibile, dosarul de cercetare penală al viitorului şef al ANAF nu a fost trimis însă instanţelor de judecată de către procurorii ieşeni. Este ceea ce spune şi premierul Victor Ponta. El a spus ieri că a cerut informaţii de la toate structurile statului privind situaţia juridică a acestuia şi că răspunsul a fost că dosarul acestuia a fost închis cu neînceperea urmăririi penale şi că nu a ajuns niciodată în instanţă.
Finul – la Fisc, naşul – cu Supravegherea Financiară
Deşi nu a accedat niciodată mai sus de funcţia de secretar de stat, Gelu Ştefan Diaconu a ocupat diferite funcţii de răspundere în zona vămilor-finanţelor, cu începere din 1997, după ce a părăsit Bankcoop. Diaconu a condus Autoritatea Naţională a Vămilor în perioada februarie 2005 – februarie 2009. Între februarie 2001 – februarie 2005, a fost director general adjunct al direcţiei generale de soluţionare a contestaţiilor din Ministerul Finanţelor Publice, iar între aprilie 1997 – februarie 2001, director general adjunct al Direcţiei Generale a Vămilor. Potrivit ziarului Bună Ziua Iaşi, din oraşul de baştină al viitorul şef al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu este finul deputatului liberal Dan Radu Ruşanu, numit zilele trecute şi el la cârma Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Sarcini grele la cârma ANAF
Preluarea şefiei ANAF de către Gelu Ştefan Diaconu are loc într-un moment în care instituţia trebuie să implementeze mai multe iniţiative guvernamentale ambiţioase, unele controversate. Acestea privesc aşa- zisul control al averilor şi înfiinţarea unei structuri unice de control fiscal care să preia atribuţiile similare de la Vămi, Fisc etc. În plus, ANAF împreună cu Finanţele vor trebui să rescrie vechiul Cod Fiscal, realizat în 2003 şi modificat până în prezent prin zeci, dacă nu sute de acte normative.
Totodată, sarcina noului şef al ANAF va fi ameliorarea colectării veniturilor la bugetul de stat (România având un minimum european din acest punct de vedere raportat la PIB), combaterea evaziunii fiscale, aducerea eonomiei gri la vedere în contextul în care oficialii români nici măcar nu pot aproxima cât reprezintă aceasta în totalul economiei.
Provocările sunt şi de natură morală. În condiţiile în care actualul guvern nu s-a sfiit să-l prezinte pe Sorin Blejnar, fost şef ANAF în guvernarea PDL ca fiind unul dintre corupţii acelei guvernări, Ponta s-a hotărât pentru Gelu Ştefan Diaconu la şefia ANAF va fi obligat să evite orice scandaluri referitoare la posibile relaţii neprincipiale între Fiscul condus de el şi cercurile influente de afaceri din România.