17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPomponio vrea sa atraga 12,8 milioane de euro de pe Bursa

Pomponio vrea sa atraga 12,8 milioane de euro de pe Bursa

» Liderul constructiilor industriale si comerciale din judetul Alba si unul dintre producatorii importanti de betoane si prefabricate din beton din Ardeal, compania Pomponio, vrea sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO) in valoare de 47,5 milioane de lei (12,8 milioane de euro).

Oferta este estimata a se derula intre 5 si 16 mai, in functie si de disponibilitatea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in aprobarea documentelor necesare IPO, a declarat Laurentiu Floroiu, seful Departamentului Tranzactionare al EFG Eurobank Securities. Consortiul de intermediere a ofertei este format din EFG Eurobank Securities si EFG Eurobank Finance, iar comisionul consortiului este de 3% din valoarea ofertei. Pentru IPO vor fi emise 14,62 milioane de actiuni (25% din capitalul social postmajorare) la un pret de 3,25 lei/titlu. Oferta se va imparti in trei transe: 60% investitori mari (cu subscrieri de peste 350.000 de lei), 30% investitori mici (minimum 1.000 de lei, maximum 350.000 de lei) si 10% "family and friends" (actiunile vor fi subscrise de patru parteneri de afaceri ai actionarului majoritar). Actiunile emise au atasate drepturi de alocare (cate un drept de alocare pentru fiecare actiune alocata), acestea urmand a se tranzactiona la BVB la circa o saptamana dupa alocarea actiunilor. Listarea propriu-zisa si tranzactionarea la BVB a actiunilor Pomponio sunt estimate la circa 1,5-2 luni dupa incheierea IPO. Compania intentioneaza ca banii ce-i va atrage din vanzarea actiunilor prin oferta sa-i utilizeze, in principal, in finantarea dezvoltarii capacitatii de productie a betoanelor, infiintarea unei firme cu capital mixt (joint-venture) impreuna cu o firma italiana pe segmentul de structuri metalice, precum si inchirierea unei cariere de piatra.

Capitalizarea Pomponio conform pretului din oferta este de 190 milioane de lei (51,15 milioane de euro). Pomponio ar putea incheia anul 2007 cu o cifra de afaceri de circa 90 milioane de lei (26,96 milioane de euro), in crestere cu 64% fata de anul anterior. Profitul net ar putea ajunge la 24,99 milioane de lei (7,5 milioane de euro), din care 12,4 milioane de lei (3,7 milioane de euro) reprezinta castigul din reevaluarea activelor, fiind un venit exceptional. Profitul operational (EBIT) pentru 2007 este estimat sa se cifreze la 29,68 milioane de lei, de trei ori mai mare decat in 2006.
Pentru evaluarea companiei analistii de la EFG Eurobank Securities au folosit o metoda combinata intre Discounted Cash Flow (70%), care presupune evaluarea prezenta a fluxurilor viitoare de bani, si metoda multiplilor de pret (30%). Conform prospectului de emisiune, actiunile Pomponio au un potential de crestere fata de pretul din oferta de peste 21%, la nivelul de 3,94 lei pe actiune.
Companiile de materiale de constructii listate pe piata romaneasca de capital prezinta un multiplu P/E (pret/profit) mediu pentru 2008 de 17,35, iar companiile de dezvoltare imobiliara si constructii au un multiplu P/E mediu pe 2008 de 12,42, conform analizelor prezentate in prospectul de oferta. In acelasi timp, Pomponio are un multiplu pret/profit (P/E) pentru 2008 de 9,09, cu mult sub media companiilor de profil listate la Bucuresti, ceea ce conduce la un potential semnificativ de crestere pentru a se alinia pietei.

Pomponio a construit noile fabrici ale Albalact si Transavia precum si Mall Alba Iulia. Grupul Pomponio deruleaza din iunie 2007 doua proiecte de dezvoltare imobiliara, unul de 5 blocuri (76 de apartamente) in Alba Iulia si altul de 19 case si 2 blocuri (12 apartamente). Pentru 2008 se doreste demararea unui proiect imobiliar in colaborare cu Primaria municipiului Alba Iulia (28 de blocuri a cate 10 apartamente fiecare), care se va desfasura pe parcursul a cinci ani. Pomponio detine  68% din Utilaj Transport, 60% din Spectre Immo SRL si 50% din companiile General Beton Frati SRL si Delc Beton SRL, companii cu care formeaza Grupul Pomponio. Luca Anversa este presedintele si actionarul majoritar al Pomponio, cu 85%, restul capitalului social fiind detinut de Alberto Tarana (10%) si de Cosmin Ioan Limbean (5%).

IPO POMPONIO
Pret din oferta    3,25 lei
Numar actiuni emise    14,62 milioane
Numar actiuni dupa IPO    58,47 milioane
Perioada de subscriere    posibil 5-16 mai

Structura IPO
-transa mare (peste 350.000 lei)    60%
-transa mica (minimum 1.000 lei)    30%
-transa preferentiala    10%

Cele mai citite

Planșeul Unirii: Risc major de prăbușire. Prefectul Capitalei convoacă săptămâna viitoare Comitetul pentru Situații de Urgență

Primarul general al Capitalei nu a semnat încă avizul de începere a lucrărilor Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță şi prefectul...

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...

Kevin de Bruyne s-a accidentat și e incert pentru derby-ul cu Arsenal!

Căpitanul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a suferit o nouă accidentare în meciul din Liga Campionilor contra lui Inter Milano, reluând un șir...
Ultima oră
Pe aceeași temă