» Pe primele trei luni media aritmetica a randamentelor este de 2,45%. Socotite la 12 luni, doar unul dintre fonduri a reusit sa bata indicele de crestere a preturilor.
Din punctul de vedere al randamentelor trimestriale, campionul de iarna (ianuarie-martie) este fondul Raiffeisen Acumulare, cu aproape cinci procente (4,89%). Urmeaza, destul de aproape, dar fara sa poata trece de patru procente, cele doua fonduri de pensii facultative administrate de ING: Optim 3,95%, Clasic 3,59%. Raportat la inflatia din primul trimestru, 2,64% conform datelor publicate vineri de statistica oficiala, patru fonduri au reusit sa obtina randamente superioare. La cele trei mentionate deja, se adauga Concordia Moderat (2,75%). Restul au pierdut batalia si vor trebui sa recupereze in urmatoarele luni. Media aritmetica a randamentelor (2,45%) pe primul trimestru, pentru cele noua fonduri facultative analizate, este usor sub inflatie; ar fi fost si mai mult fara raliul adus de luna martie pe pietele de capital.
AZT Vivace incheie primele trei luni usor pe minus (-0,20%), dar reuseste sa recupereze din handicapul acumulat in a doua jumatate a anului trecut. Fondul – profilat pe investitii ceva mai indraznete, cu o alocare de principiu orientata catre plasamente mai riscante – nu a putut scapa de corectiile din piata de capital si are acum ceva mai mult de recuperat. Comparativ cu fonduri profilate similar insa, randamentul negativ este ceva mai mic, chiar socotit pe ultimele 12 luni. Raportat la aceasta perioada, fondul ramane insa campionul randamentelor negative si va avea de recuperat aproape opt procente ca sa revina pe plus. O revigorare solida a pietelor de capital ar putea pune fondul destul de repede in avantaj pentru ca, acolo unde riscul e mai mare, cresc si sansele obtinerii unor randamente mai bune.
Apropo de performante anuale: socotite la 12 luni, randamentele sunt, cu o singura exceptie, sub inflatia din aceeasi perioada (6,71%). Cu 7,14% ING Optim a iesit invingator. Urmeaza BCR Prudent cu 6,55%, si daca priviti celelalte randamente va puteti gandi probabil ca mai avantajos ar fi fost sa tineti banii intr-un depozit bancar, mai ales daca puneti la socoteala si deprecierea leului fata de principalele valute. Diferenta defavorabila vine si din costurile de administrare, socotite mai degraba pentru vremuri de avant investitional. Un cost de administrare de 1-1,5% pe luna, de exemplu, devine greu de suportat de catre investitor daca randamentul lunar ar veni doar din plasamente cu venit fix care nu dau aceasta dobanda.
Numarul de participanti la Pilonul III creste putin cate putin, dar fara modificari spectaculoase in zona de varf a clasamentului. Din cei peste 162.000 de investitori, grosul ramane in portofoliul familiilor ING, AZT si BCR. Restul se zbate in zona masurabila in cateva mii sau chiar cateva sute de participanti. Primul trimestru din acest an a adus pe piata un nou competitor, al zecelea, fondul Eureko Confort, parte a unui grup foarte ambitios, daca e sa judecam dupa achizitiile de pe cealalta piata, cea a Pilonului II.
2009 ar putea aduce investitori si bani mai multi la Pilonul III daca judecam dupa nivelul majorat al deductibilitatii fiscale. Pentru pensia facultativa, puteti investi 15% din venitul brut si veti scuti de impozit echivalentul a 400 de euro in 2009, dublu fata de anul trecut. Sunt in jur de 1.600-1.700 de lei pe care ii puteti scoate, foarte legal, de sub nasul Fiscului, deci cam 150 de lei pe luna.
Nu e mult, dar oricum mai bine decat cu un an in urma. Deducerea fiscala este principalul avantaj pe care il vad fata de economisirea clasica, prin depozitare la banca, de exemplu. Daca atrageti in planul de pensie si angajatorul, cu atat mai bine pentru batranete: cu o contributie de 800 de euro veti modifica substantial bugetul de cheltuieli pentru medicamente, nepoti sau excursii prin locuri nevazute la tinerete.