16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPilonul II are nevoie de titluri de stat de 140 milioane euro

Pilonul II are nevoie de titluri de stat de 140 milioane euro

» Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) vor strange in acest an circa 200 milioane euro, din care aproximativ 70% (140 milioane euro) trebuie sa plaseze in titluri de stat.

Dupa primele doua luni, fondurile de pensii de pe Pilonul II au primit aproape 50 milioane euro, iar pana la sfarsitul anului, daca datele nu se vor schimba semnificativ, fondurile vor incasa inca 150 milioane euro, estimeaza reprezentantii ING, Allianz-Tiriac si Interamerican.
"Conform legislatiei, fondurile de pensii trebuie sa aiba minimum 65% din active in titluri de stat emise in Romania, Uniunea Europeana, SUA, Canada sau Japonia. Astfel, la finalul anului fondurile de pensii trebuie sa aiba circa 140 milioane euro in titluri de stat. Cred ca majoritatea administratorilor vor prefera titlurile romanesti pentru a nu se expune unui risc valutar. In prezent, titlurile de stat romanesti ofera un randament de 9,5-10% pe an. De asemenea, plasamentele pe bursa ale fondurilor vor reprezenta in medie 10-15% din total active", spune Radu Craciun, director de investitii la Interamerican.

Fondurile de pensii nu sunt singurele institutii financiare care urmaresc plasamente in titluri de stat.
"Nevoie de titluri de stat au fondurile de pensii private, cele facultative, asigurarile de viata bazate pe produse unit-linked etc. Deocamdata bancile detin cea mai mare pondere din piata titlurilor de stat. Listarea titlurilor de stat ar crea o piata secundara lichida, fiind necesara pentru piata de capital in general, nu numai pentru fondurile de pensii. Este nevoie de aceasta piata pentru a oferi un etalon al pietei monetare", a declarat Radu Vasilescu, director general la ING Fond de Pensii.
Pentru a compensa oferta redusa de titluri de stat, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dat o norma prin care permite fondurilor de pensii, timp de sase luni, sa aiba mai mult de 20% din bani in depozite bancare.

"Unii ar putea sa nu investeasca deloc in titluri de stat, plasand majoritatea banilor in depozite bancare. In prezent, noi ne procuram titlurile de stat de la bancile calificate pe piata principala sau de la dealeri secundari. Daca titlurile de stat se vor lista pe bursa, mecanismul cererii si ofertei va fi mai direct. In lipsa, ne putem duce si pe titluri de stat in euro, cu o expunere la un risc valutar pana la adoptarea monedei europene", a mentionat Dorin Boboc, director de investitii la Allianz-Tiriac.
Analistii spun insa ca nu se va pune problema lipsei titlurilor de stat din piata, deoarece estimeaza ca Finantele vor avea nevoie de bani pentru a-si finanta cheltuielile in exces.
"Nu stiu cam care va fi cererea de titluri de stat in acest an, dar stiu ca deficitul bugetar va fi de 3% din PIB, iar pentru finantarea acestuia Ministerul de Finante va emite obligatiuni de stat in valoare de 3 miliarde euro", spune Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank Romania. "Pe viitor bancile au nevoie de 10-15% titluri de stat in total portofoliu, fata de numai 3-5% in prezent", a adaugat Dumitru.

Listare incerta
Titlurile de stat sunt tot mai aproape de Bursa, dupa indeplinirea conditiilor tehnice de interconectare a Depozitarului Central cu Safir (depozitarul BNR), potrivit lui Stere Farmache, presedintele BVB.  "Asteptam listarea titlurilor de stat, insa nu ma hazardez sa dau un termen", a spus Farmache.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă