17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata Rasdaq a atras investitii straine in februarie

Piata Rasdaq a atras investitii straine in februarie

Investitorii straini au cumparat titluri, in luna februarie, de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si piata Rasdaq in valoare cumulata de 213,3 milioane lei (58,4 milioane euro), depasind cu 11,8 milioane lei (3,24 milioane euro) nivelul vanzarilor, potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Luna februarie marcheaza astfel o revenire, modesta, a interesului investitorilor straini pentru actiunile romanesti, dupa trei luni consecutive (noiembrie, decembrie, ianuarie) in care strainii au efectuat vanzari nete de peste 301 milioane lei (82 milioane euro).

Comparand statisticile prezentate de Bursa de Valori Bucuresti, referitoare doar la titlurile listate doar la BVB, fara piata Rasdaq, si de datele furnizate de CNVM, care cumuleaza cele doua piete, reiese ca investitorii straini au manifestat un interes mai mare pentru actiunile din piata Rasdaq. Actiunile romanesti listate la BVB au fost vandute net, in februarie, atat de romani, cat si de straini, in schimbul unui plasament net in actiunile Erste Bank de 4,93 milioane lei. Titlurile Erste Bank s-au listat la BVB la jumatatea lunii februarie.
Cei mai activi investitori straini pe piata de capital romaneasca au fost cei din Marea Britanie, care au realizat un rulaj de 110,26 milioane lei, in urma unor cumparari de 34,14 milioane lei si a unor vanzari de 76,12 milioane lei. De asemenea, investitorii din Marea Britanie au fost cei care au retras din piata cea mai mare suma dintre straini, de circa 42 milioane lei. Sume mai importante, de peste 6 milioane lei, au retras din piata si investitorii din Austria si din Estonia.
Cei mai mari cumparatori au fost cei din Luxemburg, cu peste 44 milioane lei, acestia fiind si cei care au injectat in piata cea mai mare suma de bani. Alaturi de luxemburghezi, sume importante au mai plasat in piata investitorii din Grecia – circa 11 milioane lei, cei din Cipru – peste 5 milioane lei, cei din SUA – 3,5 milioane lei, cei din Ungaria si cei din Germania.

De la maximele istorice atinse in iulie 2007 de indicii BVB si Rasdaq si pana in prezent, in piata romaneasca de capital se manifesta o tendinta descendenta, mai pronuntata in lunile ianuarie si martie, influentata atat de turbulentele financiare la nivel international (in urma crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA), cat si de iesirile partiale sau totale ale anumitor fonduri straine de investitii. Julius Baer, care prin fondurile sale are cele mai mari plasamente straine in actiuni romanesti, si-a redus semnificativ (cu 50%) expunerea pe actiunile bancare de la BVB, dar si-a intarit pozitia la Petrom, cu inca 230 milioane actiuni, ajungand sa controleze 1,39% din capitalul social.
Bursa de Valori Bucuresti a incheiat primul trimestru din 2008 cu cele mai mari scaderi comparativ cu pietele emergente din regiune, indicele BET, al celor mai lichide titluri, pierzand 29%, iar indicele BET-FI, al SIF-urilor, depreciindu-se cu 33%.

Cele mai citite

Armata libaneză își detonează controlat mai multe aparate de comunicații

Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul atribuit Israelului în care mii de...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Armata libaneză își detonează controlat mai multe aparate de comunicații

Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul atribuit Israelului în care mii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă