Desi in primele luni ale anului s-a inregistrat o usoara stagnare a numarului tranzactiilor, pentru perioada urmatoare, considerata "de varf", se asteapta o relansare a vanzarilor.
Criza de pe pietele financiare internationale afecteaza intr-o foarte mica masura piata imobiliara romaneasca atat timp cat exista cerere in piata, iar bancile pot sustine in continuare creditarea acestui sector, sustin reprezentantii agentiilor imobiliare participante la Targul de locuinte Timon. "Interesul este in continuare crescut pentru achizitii imobiliare, iar atata timp cat exista cerere din partea cumparatorilor si fondurile de investitii isi plaseza investitiile in continuare pe piata nu se poate vorbi de iminenta unei crize", considera Anca Patru, consilier in cadrul agentiei imobiliare Euroest. Aceasta a dat ca exemplu piata imobiliara din Polonia, unde efectele crizei financiare internationale nu se resimt, desi volumul tranzactiilor si nivelul preturilor sunt mai mari decat in Romania.
La randul sau, Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Esop, apreciaza ca efectul crizei financiare internationale asupra pietei romanesti nu este in nici un caz de cadere a pietei. "Romania este o piata emergenta cu un deficit mare de locuinte si atata timp cat fondurile vor fi directionate in continuare pe piata exista suficient loc de crestere a pietei", a explicat Alexandru Petrescu.
De asemenea, analistul imobiliar Maria Seder-Neda considera ca va fi afectat totusi segmentul investitorilor cu venituri peste medie, cu plasamente in actiuni sau alte instrumente financiare care ar putea fi afectate, tinand cont de scaderile dramatice din ultimele zile de pe pietele de capital.
Potrivit acestora, desi in primele luni ale anului s-a inregistrat o usoara stagnare a numarului tranzactiilor, pentru perioada urmatoare, considerata perioada "de varf", se asteapta o relansare a vanzarilor. "Pe piata romaneasca se mentine in continuare foarte ridicata cererea pentru locuintele ieftine si medii ca pret, din partea populatiei cu venituri medii, cele mai cautate fiind apartamentele cu doua camere", precizeaza Anca Patru.
In ce priveste evolutia preturilor, specialistii imobiliari spun ca acestea vor continua sa creasca, in special pe segmentul locuintelor de lux, in timp ce pe segmentul locuintelor construite inainte de anul 1989 preturile vor stagna. Conform previziunilor, cei mai multi cumparatori vor fi pe segmentul locuintelor cu pret mediu, iar cererea va fi sustinuta in special de persoanele fizice .
Proiecte noi pe piata de 50 milioane de euro
Investitorii imobiliari prezinta in cadrul ultimei editii a Targului imobiliar Timon un numar de 70 de proiecte rezidentiale in valoare de peste patru miliarde euro, din care sapte proiecte, cu o valoare de 50 milioane de euro, sunt prezentate in premiera. Acestea insumeaza aproximativ 22.000 de locuinte situate in Bucuresti si in tara, dar si in Spania, Bulgaria si Brazilia. Dintre acestea, sunt scoase la vanzare 17.000 de locuinte in Bucuresti, 1.000 in zona montana Prahova-Brasov, 500 pe litoral, 1.500 in provincie si 500 in strainatate. Ponderea cea mai mare este detinuta de apartamente, acestea fiind si cele mai cautate locuinte in cadrul targului. In prezent, exista pe piata un numar de 150 de proiecte rezidentiale.