» Vanzarile de medicamente din perioada iulie-septembrie au crescut cu 5,3%, pana la 473,8 milioane euro, comparativ cu cele din trimestrul al doilea al anului 2009.
Ritmul anual de scadere al pietei farmaceutice a incetinit semnificativ in trimestrul al treilea, de la 8,8% la 5%, dupa ce vanzarile au inceput sa recupereze comparativ cu trimestrul al doilea din acest an. Cifra de afaceri a companiilor farmaceutice din Romania a totalizat 473,8 milioane euro in perioada iulie-septembrie, in crestere cu 5,3% comparativ cu vanzarile din intervalul aprilie-iunie 2009, de 450 milioane euro, potrivit datelor furnizate de compania de analiza si studii de piata Cegedim. In urma acestei recuperari a vanzarilor in echivalent euro, piata farmaceutica si-a incetinit declinul fata de trimestrul similar din 2008, pana la -5%. In echivalent lei insa, vanzarile de medicamente din trimestrul al treilea sunt cu 12,7% mai mari decat cele din intervalul similar din 2008, cifrandu-se la 1,78 miliarde lei. Explicatia vine din deprecierea monedei nationale. De asemenea, scaderea in volum a pietei fata de trimestrul III din 2008 a fost de 9,7%, mai accentuata decat a valorii vanzarilor (-5%), ceea ce inseamna ca pe medie s-au vandut medicamente mai scumpe. Vanzarile de medicamente din ultimele 12 luni au fost de 1,903 miliarde euro, in crestere cu 0,7%.
"Per total, piata farmaceutica a inregistrat in trimestrul al treilea o scadere in volum de 9,7% fata de acelasi trimestru al anului precedent, o scadere de 1% a zilelor de tratament si de 5% a valorii pietei in euro. Scaderea acestor indicatori a fost cauzata de scaderea vanzarilor de medicamente fara prescriptie medicala si a medicamentelor din spitale, iar medicamentele cu prescriptie sunt cele care au contrabalansat cele doua scaderi", spune Petru Craciun, directorul general al Cegedim.
Principalii factori de risc pentru piata farmaceutica locala sunt deprecierea leului si prelungirea termenului privind incasarea facturilor de la Casa de Sanatate. "O masura precum prelungirea excesiva a termenelor de plata pune sub risc de implozie intregul sistem de asistenta cu medicamente. In conditiile in care peste trei sferturi din farmacii realizeaza vanzari mai mici de 30.000 euro/luna, cu o marja bruta de sub 15%, ar insemna ca mai mult de jumatate din castigul brut sa fie directionat catre sustinerea sistemului, in detrimentul salariilor, chiriilor si utilitatilor", a afirmat Petru Craciun.
Desi piata a inregistrat o tendinta usoara de recuperare in trimestrul al treilea, reprezentantul Cegedim anticipeaza ca piata va continua sa scada in ultimul trimestru al acestui an. "In trimestrul patru va fi mult mai rau, cu o scadere peste medie, influentata de cursul de schimb. Piata farmaceutica depinde de importuri in proportie de 80%. In acelasi timp, masurile luate in sistemul de sanatate pot duce la o performanta mai slaba in ultimele trei luni ale acestui an", a adaugat Craciun.
Cegedim estimeaza ca vanzarile de medicamente din acest an vor fi cu circa 10,8% mai mari in echivalent lei, dar cu 3,9% mai mici in euro, comparativ cu valorile de anul trecut. Pentru 2010 specialistii se arata si mai pesimisti, anticipand o scadere cu 5-10% in euro.
Industria farmaceutica reprezinta unul dintre domeniile cel mai putin afectate de criza, sustin si reprezentantii Departamentului de cercetare al BCR. Potrivit acestora, piata de profil romaneasca are potential de dezvoltare pe termen lung, in conditiile procesului de imbatranire a populatiei si dependentei de importuri.