-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata evaluatorilor, impinsa in sus de explozia creditelor pentru case

Piata evaluatorilor, impinsa in sus de explozia creditelor pentru case

Cresterea puternica a numarului de credite acordate de banci pentru achizitionarea unei locuinte a dus la majorarea semnificativa a pietei evaluatorilor. „La inceptul anilor '90, obiectul muncii noastre era reprezentat in cea mai mare parte de societatile care urmau sa fie privatizate. Dupa 2000 a crescut masiv cererea de evaluare pentru locuintele care sunt achizitionate prin credite bancare. La inceput aveam 10-15 clienti pe an, companii, iar acum ajungem la 7.000. E drept, evaluarea unei case costa intre 90 si 300 de euro, pe cand o evaluare complexa ajunge si la 80.000 de euro”, a afirmat Adrian Crivii, managing partner la Darian.
In momentul de fata, in Romania exista peste 6.000 de evaluatori profesionisti persoane fizice. Doar 1.500 dintre acestia lucreaza activ in domeniul evaluarii in firme specializate, de consultanta financiara sau in agentii imobiliare.
„Pe piata activeaza, de asemenea, 150 de companii specializate in evaluare, dintre care 10 au realizat in 2005 peste 70% din cifra totala de afaceri a industriei de evaluare”, a mai spus Crivii. Circa 45% din piata de evaluare din Romania este controlata de trei companii mari, cu peste un milion euro cifra de afaceri din evaluare in 2005. Alte sase companii, specializate in domeniul consultantei imobiliare, dar cu departamente de evaluare de proprietati, detin aproximativ 25% din piata. Alte 25 de procente din piata sunt detinute de un numar de 15 jucatori, iar restul de 5% merg la companii locale, care acopera proiecte mici.
Valoarea pietei evaluarilor independente a crescut de la circa cinci milioane euro in 2004 la peste sapte milioane euro anul trecut. Evaluarile interne, realizate in cadrul institutiilor financiare, si-au pastrat o valoare constanta – circa un milion euro – atat in 2004, cat si 2005. Operatorii din piata cred ca acest segment va tinde spre zero in acest an, dupa externalizarea serviciilor de evaluare. Anul trecut, trei sferturi din evaluari le-au reprezentat proprietatile imobiliare, iar restul au fost evaluari de afaceri, pentru fuziuni, achizitii, privatizari, delistari de la bursa. Pentru acest an este asteptata o crestere de 15% a pietei.
In prezent, evaluarile se fac pe baza de standarde. „S-a terminat cu evaluarea pe baza de formule, facuta in birou. Evaluarea de piata se face pe baza de informatii din piata. Ar mai fi o problema in domeniul justitiei, unde se mai foloseste destul de mult comparatia prin bonitare, o metoda nestandard, total neprofesionista”, a mai declarat Adrian Crivii. Potrivit spuselor sale, la o evaluare expertul are in fata trei cai independente: costurile, veniturile obtinute de proprietarul acelui imobil sau comparatia de piata. „Daca evaluarea este corecta, ea se reflecta in pret”, a incheiat Crivii.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă