2.9 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiaţa europeană a birourilor

Piaţa europeană a birourilor

Conform studiului BNP Paribas, su­pra­faţa de birou­ri ocupată pe piaţa europeană a atins nivelul minim în trimestrul trei din 2009, însă rata de neocupare continuă să crească. Principala sursă a cererii de birouri de pe piaţă a fost relocarea în detrimentul extinderii spaţiilor. În 2010, acelaşi studiu apreciază că piaţa închirierilor va continua să fie în dificultate, oferta de birouri va creşte, iar chiriile vor scădea şi mai mult. Numai pie­ţele dezvoltate vor da semne de revenire, datorită echilibrului dintre cerere şi ofertă. Se mai apreciază că în 2010, activitatea de investiţii de la nivel european va începe să intre în ritmul normal, anticipându-se o creştere a volumului investiţii­lor şi o stabilizare a randamen­te­lor peste nivelul calculat pe termen lung, excepţie făcând cele pentru proprietăţile de cali­tate, pentru care se înregis­trea­ză o cerere ridicată. Ca urmare, randamentele ar putea chiar sa scada pe unele piete sub nivelul calculat pe termen lung.

Interes pentru clădiri de calitate
În cele 34 de oraşe analizate în cadrul acestui raport, volumul total al suprafeţei ocupate a scăzut cu 33% în 2009, de la 13,1 milioane mp în 2008 până la doar 8,8 milioane mp. Totuşi, activitatea de închiriere de pe aproape toate pieţele europene a început să crească în ultimul trimestru din 2009, atingând niveluri comparative cu cele din trimestrul trei 2008.
Companiile doresc să îşi reducă cheltuielile şi profită de condiţii­le pieţei pentru a în­chiria birouri în clădiri de calitate. Ca urmare, relocările au fost principala sursă a tranzacţiilor din ultimul trimestru al anului 2009.

Chiriile au scăzut
Acestă tendinţă a continuat în 2009 în toate oraşele, ajun­gând chiar şi la 50% în Europa de Est. La sfârşitul lui 2009, indexul chiriilor pentru spaţiile de clasa A s-a stabilizat după scă­­derea cu 18% înregistrată în ultimii doi ani, atingând un nivel considerat minim pentru moment.
Cererea pentru clădi­rile de cali­tate este în creştere, oferta de astfel de spaţii fiind în conti­nuare limitată. Totodată, chirii­le pentru spaţiile amplasate în zone periferice vor con­tinua să scadă în majoritatea oraşelor europene. Gradul de neocupare continuă să rămâ­nă ridicat, exis­tând numeroase proiecte importante dezvoltate în aceste zone în ultimii trei ani.

Bucureştiul în vizor
Şi Bucureştiul a fost analizat în cadrul studiului BNP Paribas. Conform acestuia, aici s-a înre­gis­trat o scădere importantă a chiriilor cu 15 – 20%, pentru 2010 exprimându-se un optimism moderat. Studiul apreciază că randamentele pentru clădirile de clasa A au înregistrat anul trecut o creştere semnificativă.

Cele mai citite

Călin Georgescu proclamă „falimentul partidelor” după rezultatul alegerilor parlamentare

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a îndemnat, luni, politicienii să investească în oameni, în "poporul real", el declarând şi că rezultatele de la...

Alexandr Dughin: România va face parte din Rusia. MAE: Rusia va eșua

După ce i-a luat, luni, oficial, apărarea lui Călin Georgescu, arătând că este la curent și preocupat de alegerile prezidențiale din România, Vladimir Putin...

Călin Georgescu proclamă „falimentul partidelor” după rezultatul alegerilor parlamentare

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a îndemnat, luni, politicienii să investească în oameni, în "poporul real", el declarând şi că rezultatele de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă