15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPiata cimentului a stagnat

Piata cimentului a stagnat

Prognoza. Mihai Rohan, presedintele Organizatiei Patronale din Industria Cimentului (CIROM), considera ca, pe termen lung, investitiile imobiliare vor continua sa fie atractive.

Presedintele Organizatiei Patronale din Industria Cimentului (CIROM), Mihai Rohan, estimeaza ca, in acest an, vom asista la o stagnare sau chiar la o usoara scadere a pietei cimentului din Romania.

» La ora actuala, cum poate fi caracterizata piata cimentului din Romania?

» Piata cimentului este una stabila si foarte aproape de maturitate. Totodata, este unul dintre cele mai dinamice domenii economice, care, in ultimii patru-cinci ani, au inregistrat un ritm de dezvoltare deosebit. Pe langa asigurarea unei calitati superioare a cimenturilor si lansarea unor noi produse, preocuparea actuala a producatorilor de ciment vizeaza cresterea capacitatilor de productie pentru a satisface cererea pietei. Initiativele si tendintele de dezvoltare care se manifesta pe piata cimentului din Romania sunt in deplina concordanta cu realizarile si preocuparile ce se inregistreaza pe plan european si mondial in acest domeniu.

Investitii la preturi rezonabile

» Cum vor evolua preturile la ciment in acest an?

» Pretul de vanzare al cimentului este determinat de costuri si de raportul dintre cererea si oferta de pe piata la un anumit moment. In concluzie, un impact important asupra pretului il are si evolutia costurilor de productie (cum ar fi la materii prime, energie, combustibili, transport) cat si influentele financiare rezultate, printre altele, din evolutia cursului de schimb. Referitor la evolutia preturilor, in 2009, acestea vor fi influentate si de evolutia cererii.
 
» In prezent, care sunt riscurile si beneficiile unei investitii imobiliare?

» Riscul cel mai mare este sa nu gasesti un cumparator real care sa aiba mijloacele financiare necesare sa plateasca investitia imobiliara. Printre beneficii, cred ca cel mai important este pretul scazut, ceea ce duce la posibilitatea derularii unei investitii la un pret rezonabil.

» La cat estimati in acest an volumul pietei cimentului si a celei de constructii?

» In 2009, vom asista la o stagnare sau chiar la o usoara scadere a pietei de ciment. Lipsa lichiditatilor si accesul dificil la produsele de finantare vor avea un impact important asupra consumului.
Dat fiind stagnarea proiectelor rezidentiale si nerezidentiale, din cauza accesului mai greu la credite, speram ca lucrarile de infrastructura si cele agroindustriale sa fie motoare importante de crestere pentru industria constructiilor. Prognozele pentru anul 2009 au in vedere, in egala masura, atat o stagnare a cererii, cat si o reducere a acesteia.

» Care sunt problemele cele mai importante cu care se va confrunta piata cimentului si a constructiilor in 2009?

» Problema cea mai mare a anului 2009 o reprezinta lipsa resurselor de finantare, pentru economie in general. Aceasta lipsa de lichiditate probabil ne va afecta si pe noi prin faptul ca circuitul bani-materii prime-productie-produs finit-bani va dura mai mult. Pe de alta parte, un rol important il are si politica economica si bugetara a noului guvern, cu privire, de exemplu, la proiectele de infrastructura. Este important sa se stranga fondurile necesare la bugetul de stat, astfel incat sa se poata finanta proiectele de infrastructura anuntate pentru acest an. Printre alti factori care vor avea o influenta hotaratoare pentru evolutia pietei se numara preturile la produsele energetice si evolutia cursului de schimb. Estimam ca, in 2009, vom asista la o stagnare sau chiar la o usoara scadere a pietei de ciment.

Lipsa mare de locuinte

» Mai este Romania o piata atractiva pentru investitorii imobiliari?

» Pe termen lung, investitiile imobiliare vor continua sa fie atractive. Este clar ca exista o lipsa mare de locuinte, iar cererea de locuinte noi si de spatii de birouri se va mentine si in urmatorii ani. Marja de profit pentru acest gen de investitii se va reduce si nu va mai exista acelasi randament ca pana acum.

» Cat a fost de afectata piata romaneasca a cimentului de importurile din tarile vecine (Bulgaria, Ucraina etc.)?

» In 2008, piata interna nu fost afectata de importuri, intrucat acestea au reprezentat doar aproximativ 2-3% din totalul pietei.

» Exista o criza de personal in industria cimentului?

» Nu exista o astfel de criza in industria cimentului.

» Cum vedeti evolutia pietei imobiliare si a constructiilor in perioada urmatoare?

» Perioada 2009-2010 va fi mai grea, insa consider ca piata isi va reveni atunci cand se vor relua creditarile si se vor rezolva problemele legate de finantare.

CARTE DE VIZITA
MIHAI ROHAN, presedinte CIROM

» Are o experienta de peste 40 de ani in industria cimentului si, din 2000, este directorul general al Carpatcement Holding S.A.

» Este presedintele Organizatiei Patronale din Industria Cimentului (CIROM) si vicepresedinte al Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM).

Cele mai citite

Gala Premiilor Literare 2025: O seară dedicată literaturii, artei și ideilor care schimbă vieți

Pe 30 ianuarie 2025, între orele 18:00 și 22:00, Sala Palatului din București va găzdui cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Literare, organizată...

Randamentul obligațiunilor britanice pe 30 de ani atinge un maxim istoric

Creșterea a fost determinată de o licitație, organizată de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice Rata dobânzii pentru obligațiunile guvernamentale britanice pe termen de 30...

„Ordonanța trenuleț”, contestată la CCR de Cartel Alfa și AUR: Avocatul Poporului analizează cererile

Reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” au făcut cererea pe motiv că „Ordonanța trenuleț” este neconstituțională Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa și partidul AUR au...
Ultima oră
Pe aceeași temă