2.7 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPetrom si-a imbunatatit profitul pe trimestrul III

Petrom si-a imbunatatit profitul pe trimestrul III

» In primele noua luni, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 10%, comparativ cu primele noua luni din 2006.

» Succesul restructurarilor de la Petrom urca profitul net al OMV cu 22% in al treilea trimestru din 2007.

» Reprezentantii Petrom se asteapta ca efectele deprecierii leului sa se resimta si in ultimul trimestru al anului.

Compania petroliera Petrom
a raportat, ieri, un profit net de 1,548 miliarde lei (654 milioane dolari) pentru primele noua luni, cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2006, ca urmare a aprecierii monedei nationale in raport cu euro si dolarul si a cresterii pretului la titei cu circa 20%. Rezultatele din trimestrul trei al anului in curs indica un profit net de 661 milioane lei, in crestere cu 16% fata de cel din trimestrul doi, de 506 milioane lei.  
"Compania se afla inca in plin proces de restructurare, iar caracteristicile mediului in care evoluam au influentat negativ rezultatele noastre la noua luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, in raportul trimestrial remis BVB. Actiunile Petrom, listate la BVB, au urcat ieri cu 0,6%, in urma afisarii rezultatelor financiare, pana la o cotatie de final de 0,5 lei/actiune. Valoarea de piata a Petrom stabilita in sedinta de ieri a urcat pana la 28,3 miliarde lei (8,18 miliarde euro).

Investitii majorate cu 52%

In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 10%, comparativ cu primele noua luni din 2006, in principal din cauza preturilor mici si cantitatilor mai reduse vandute din activitatea de rafinare. Afacerile Petrom din primele noua luni ale anului curent s-au cifrat la 8,672 miliarde lei, comparat cu aceeasi perioada a anului precedent, cand cifra de afaceri a fost de 9,675 miliarde lei.
Profitul net aferent trimestrului al treilea s-a ridicat la 661 milioane lei, in crestere cu 16% comparativ cu intervalul iulie-septembrie 2006, iar cifra de afaceri a scazut cu 4%, la 3,238 miliarde de lei. Totodata, in perioada iulie-septembrie 2007, productia de titei din Romania s-a ridicat la 1,14 milioane tone, cu 4% mai putin in comparatie cu aceeasi perioada din 2006, dar la acelasi nivel cu cea din al doilea trimestru din acest an. Investitiile, incluzand cresterile participatiilor Petrom, s-au majorat cu 52%, la 2,3 miliarde de lei, iar numarul de angajati s-a redus cu 24%, fata de ultimele noua luni ale anului trecut, la 27.510 persoane.

Pretul gazului ramane la acelasi nivel
Veniturile din exploatare au fost de 8,881 miliarde lei, cu 12,7% mai mici decat cele din intervalul ianuarie-septembrie 2006, iar veniturile financiare inregistrate au totalizat 392,53 milioane lei, cu aproape 8% peste valoarea din aceeasi perioada de anul trecut.

Cheltuielile totale din exploatare au fost de 7,248 miliarde lei, aducand un profit din exploatare de 1,632 miliarde lei, cu 33,65% mai redus decat cel din aceeasi perioada din 2006.
Totodata, pretul gazului din productia interna este prevazut sa ramana la acelasi nivel in ultimele trei luni ale acestui an, la 470 lei/1.000 metri cubi.
Petrom a fost preluata la sfarsitul anului 2004 de catre grupul austriac OMV, printr-o tranzactie combinata de achizitie de actiuni de la stat si majorare de capital, cu o valoare cumulata de 1,5 miliarde de euro. Succesul restructurarii Petrom a urcat profitul net al OMV cu 22%, in al treilea trimestru din 2007. OMV AG a afisat ieri un profit net in crestere cu 22% in al treilea trimestru al anului 2007, comparativ cu acelasi interval din 2006, pana la 489 milioane euro, datorat succesului restructurarii Petrom si performantelor bune ale diviziilor Borealis si Petrol Ofisi. "In timp ce politica de restructurare va continua sa aduca beneficii grupului Petrom, OMV evalueaza de asemenea si alte op-tiuni care sa asigure cresterea economica a grupului pe termen lung. Fuziunea dintre OMV si MOL este considerata o optiune unica, ce va genera un mare nivel de sinergii si va aduce un plus de valoare pentru actionarii ambelor companii. Consiliul va fi pregatit sa faca o oferta de 32.000 forinti/ actiune catre actionarii MOL, dupa impedimentele de ordin tehnic, si anume limita aplicata drepturilor de vot ale actionarilor, la 10%, in cadrul consiliului de administratie", a declarat  directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Cele mai citite

Elena Lasconi consideră că anularea turului I al alegerilor prezidenţiale ar fi o încălcare gravă a democrației

Candidatul USR la Preşedinţie, Elena Lasconi, a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi...

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...

Elena Lasconi consideră că anularea turului I al alegerilor prezidenţiale ar fi o încălcare gravă a democrației

Candidatul USR la Preşedinţie, Elena Lasconi, a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă