7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPetrolul adanceste deficitul comercial

Petrolul adanceste deficitul comercial

» Exporturile Romaniei au crescut, pentru a cincea luna consecutiv, intr-un ritm mai rapid decat importurile. Totusi, in balanta schimburilor comerciale ale Romaniei, petrolul cantareste suficient de mult pentru ca scumpirea titeiului sa taie din efectul pozitiv al inviorarii exporturilor.

In luna aprilie 2008 Romania a exportat bunuri de 10 miliarde lei (2,74 miliarde euro) si a importat de 17,46 miliarde lei (4,76 miliarde euro), potrivit estimarilor Institutului National de Statistica (INS).
Comparativ cu luna aprilie 2007, exporturile au avansat cu 37,5%, iar importurile au crescut cu 36,5%. "Tendinta de crestere mai accelerata a exporturilor in raport cu importurile a fost confirmata si in aprilie. Totusi, daca pe total schimburi comerciale ritmul de crestere inregistrat de exporturi este cu putin mai mare (un punct procentual) decat al importurilor, in ceea ce priveste comertul intracomunitar se observa o crestere mult mai accentuata a expedierilor fata de intrari. Acest lucru ne da sperante pentru reducerea deficitului de cont curent pe fondul stabilizarii deficitului comercial", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. In aprilie 2008 exporturile catre tarile Uniunii Europene (UE) au crescut cu 23,2% (in euro) fata de nivelul din aprilie 2007, in vreme ce importurile din UE au crescut mai incet, cu 19,9% (in euro). "Pe relatia cu UE in aprilie stam bine la balanta comerciala, lucrurile stand insa pe dos in cazul schimburilor extracomunitare, in urma cresterii importurilor de petrol. Per total, e greu de spus cat a fost o crestere reala si cat a fost un efect al cresterii preturilor. Cel mai probabil, un efect al cresterii de pret s-a inregistrat la importurile de petrol, pe fondul atingerii de maxime istorice la barilul de titei", a adaugat Dumitru. In primele patru luni din acest an  deficitul comercial a urcat cu 14,4%, pana la 6,9 miliarde euro, comparativ cu perioada similara din 2007, potrivit estimarilor INS. Calculat in moneda nationala, deficitul comercial din ianuarie-aprilie 2008 a crescut cu 24,6%, la 25,38 miliarde lei, fata de acelasi interval din 2007, deoarece in aceeasi perioada de raportare moneda nationala s-a depreciat fata de euro cu mai mult de 9%.

Exporturile din primele patru luni ale acestui an s-au ridicat la 39,53 miliarde lei (10,75 miliarde euro), iar importurile au avut o valoare de 64,9 miliarde euro (17,65 miliarde euro).  Cresterea exporturilor a fost de 27,2% (16,7% pentru valori exprimate in euro), in vreme ce importurile au urcat cu 26,2% (15,8%, in euro).
Valoarea schimburilor intracomunitare (cu state din Uniunea Europeana) in primele patru luni din 2008 a fost de 27,75 miliarde lei (7,55 miliarde euro) pe partea de exporturi si de 45,53 miliarde lei (12,38 miliarde euro) pe partea de importuri. Prin urmare, schimburile cu state din UE au reprezentat 70% total, atat la expedieri, cat si la intrari.

"Daca la finalul anului trecut deficitul comercial reprezenta peste 14% din Produsul Intern Brut (PIB), acum cred ca s-a mentinut la acelasi nivel. Noi mizam pe o stabilizare a deficitului de cont curent la 14% din PIB in 2008, urmand ca din 2009 acesta sa intre pe o tendinta descendenta", a conchis economistul-sef al Raiffeisen Bank. In primele patru luni, pe grupe de produse, cele mai mari ponderi in exporturi si importuri le detin masinile si echipamentele de transport (34% la export si 37,5% la import), alaturi de alte produse manufacturate (40,9% la export si 30,4% la import). In total schimburi comerciale, ponderi importante detin, de asemenea, combustibilii minerali (10,3% la exporturi, 12,3% la importuri) si produsele chimice (5,8% la exporturi si 10,7% la importuri).

 

STATISTICI
» Deficit din petrol si masini
Romania are cel mai mare deficit comercial cu Germania, de 824 milioane euro, in primele trei luni din 2008. Urmeaza doua tari de unde Romania importa masiv petrol sau gaze, Rusia si Kazahstan. Deficitul comercial cu Rusia este de 706 milioane euro, iar cu Kazahstan – 576 milioane euro. 

Cele mai citite

Aurul, vedeta anului 2024: Preț record pe uncie și perspective mixte pentru 2025

Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic Aurul a încheiat anul 2024 cu o...

Interdicția TikTok din Albania stârnește o dezbatere privind libertatea de exprimare

În Albania, guvernul a impus o interdicție de un an asupra aplicației TikTok, ceea ce a stârnit un val de dezbateri privind libertatea de...

Vladimir Putin cere cooperarea Chinei în domeniul inteligenței artificiale

Exporturile de microcipuri către Rusia au fost suspendate de principalii producători globali Președintele rus Vladimir Putin a cerut Guvernului și Sberbank, principala instituție financiară care...
Ultima oră
Pe aceeași temă