Povara taxelor și a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% mai mare decât media Uniunii Europene, a declarat marți președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în cadrul unei conferințe de specialitate, potrivit Agerpres.
„Economia ascunsă a României este cu 10% mai mare decât media UE de 18%, doar Bulgaria având un nivel mai ridicat, de 31%. Este un fenomen destul de greu observabil. Avem, în esență, două măsuri pentru economia neobservată, iar conform INS economia neobservată este de 22% din total economie, însă experții europeni, conform studiilor proprii, ne clasează la 28,1%. Dacă ne comparăm cu țările din ECE, concluzia este că în regiune cele mai multe țări au o economie ascunsă peste media UE, cu excepția Cehiei care este sub media europeană“, a spus Ionuț Dumitru.
Potrivit sursei citate, principalul factor care duce la creșterea economiei ascunse este povara taxelor și impozitelor, în special, povara fiscală pe muncă.
„În principal, povara fiscală pe muncă este factorul determinant pentru mărimea economiei ascunse. Cu cât ai un sistem fiscal mai împovărător, mai ales din prisma birocrației și aparatului de administrare a taxelor neprietenos, cu atât crește acest tip de economie. Dacă ne uităm la România, se pare că avem o povară fiscală pe muncă destul de mare dacă ne uităm la impozite plătite de angajat și angajator, salarii destul de mici față de media salariilor din economie. Avem o povară fiscală pe muncă printre cele mai mari din economie“, a mai spus Ionuț Dumitru.
Pentru echilibrarea sistemului este nevoie de simplificarea legislaţiei, de implementarea unei logici simple şi eficiente de calcul, plata şi regularizarea anuală a contribuţiilor sociale, eliminarea excepţiilor, spune şi Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate.
Sarcina fiscală trebuie aşezată uniform, în funcție doar de cât venit este obţinut, nu în funcţie de cum se obţine venitul respectiv, spune el.