Peste 43.000 hectare de pădure retrocedate ilegal ar putea fi readuse în patrimoniul statului, printr-o decizie a magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
„Înalta Curte de Casație de Justiție va judeca luni, 2 noiembrie, cererea de revizuire promovată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, anunță, duminică, un comunicat transmis de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Cererea de revizuire este analizată de magistrații ICCJ în condițiile în care „anul trecut, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care a preluat dosarul de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov, a retras în mod abuziv apelul declarat împotriva sentinței penale, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat doar apelul inculpaților, pe care l-a și admis, iar în același timp a respins apelul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Brașov”, explică Romsilva.
Suprafața aflată în litigiu reprezintă 43.227 hectare de fond forestier și era administrată de Direcția Silvică Bacău, fiind formată din trupurile de pădure Comănești, Palanca, Brătulești, Agăș, Ciobănuș și Dărmănești. Ea a fost retrocedată de Tribunalul Covasna în aprilie 2012, deși trei instanțe anterioare au stabilit că nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pentru Elie Vlad Sturdza și Paltin Sturdza, aceștia fiind rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica – moștenirea în linie colaterală fiind posibilă până la gradul IV de rudenie inclusiv.