Peste 30 de milioane de euro s-au investit în ultimii doi ani pe Valea Prahovei şi în Braşov prin Programul Naţional „Schi în România”, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), ce are scopul de a dezvolta infrastructura turistică montană, scrie Elena Udrea pe blogul său, potrivit NewsIn.
„În toate staţiunile importante de pe Valea Prahovei şi din Braşov au fost finalizate sau sunt în lucru obiective de investiţii. Au fost date în folosinţă centre salvamont în judeţele Braşov şi Prahova. În Poiana Braşov au fost aduse instalaţii de zăpadă artificială şi se lucrează la lărgirea domeniului schiabil în vederea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013. La Predeal s-au realizat lucrări de consolidare şi refacere a zonei inferioare a Pârtiei Cocoşul, a fost refăcută Pârtia Subteleferic şi s-au finalizat lucrările la pârtia de biatlon. În Râşnov au pornit lucrările la pârtia de biatlon şi s-au alocat banii pentru trambulina K90, a doua din România. La Azuga, s-a lucrat la reabilitarea Pârtiei Sorica. La Buşteni a fost sprijinită realizarea celui mai mare Fun Park din România, la baza Pârtiei Kalinderu”, scrie ministrul Elena Udrea.
Pe lângă aceste obiective finanţate prin Programul „Schi în România”, există multe proiecte cu fonduri europene sau fonduri de la buget pentru realizarea de pârtii de schi în alte zone ale ţării.
„Spre exemplu, săptămâna viitoare va fi dat în folosinţă telescaunul din Hunedoara. Am inaugurat mai multe pârtii de schi anul trecut (Borsec, Piatra Neamţ, Vatra Dornei, Gura Humorului, Sfântu Gheorghe) şi altele sunt în lucru, urmând a fi date în folosinţă iarna viitoare”, mai afirmă ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului în ultima postare pe blogul personal.
Potrivit Elenei Udrea, lărgirea domeniului schiabil din România va avea ca efect o creştere a numărului de turişti străini, care ar putea să vadă în ţara noastră o alternativă mai ieftină la destinaţii din Vestul Europei. Ministrul speră totodată că astfel vor scădea costurile unei vacanţe la munte în timpul sezonului, „preţurile fiind destul de piperate” în prezent.
„Turismul montan din România suferă în continuare din cauza infrastructurii deficitare. Îmi spuneau cei de la Sinaia că de 60 de ani nu se mai făcuseră investiţii acolo, deşi au existat mai multe strategii în acest sens după Revoluţie. Am însă speranţa că investiţiile făcute în aceşti ultimi doi ani şi care vor continua de-o manieră susţinută până în 2013 vor oferi şansa de a se impune turismului montan românesc. Nu de alta, dar am văzut astăzi, la Sinaia, ce înseamnă o pârtie de schi plină ochi de turişti. O imagine perfect comparabilă cu oricare alta din Austria, să spunem”, adaugă Udrea.
De asemenea, ministrul Elena Udrea consideră că potenţial natural există. În opinia sa, turismul este o investiţie care se amortizează uşor şi are un potenţial economic important. Udrea precizează şi că există toate şansele pentru o evoluţie în bine în anii următori în acest sector, mai ales că numărul investitorilor privaţi este în creştere.