Numarul firmelor in faliment a crescut, in 2005, cu 61% fata de anul 2004, releva un studiu realizat de Coface Romania. Astfel, daca in 2004 erau 1.969 de firme in faliment, anul trecut s-a ajuns la un total de 3.171 de companii. Studiul Coface a luat in evidenta firmele aflate in diverse stadii de insolventa, reorganizare judiciara, precum si societati ale caror proceduri de faliment s-au inchis din lipsa de active. Aceeasi sursa evidentiaza faptul ca a scazut numarul societatilor in reorganizare judiciara, de la 1.011 companii in 2004 la doar 156 in 2005.
„Cresterea numarului de falimente in Romania se datoreaza in principal efectelor pozitive pe care noua procedura simplificata a legii falimentului le induce, prin imbunatatirea conditiilor de care creditorul dispune de a initia procedura de faliment impotriva unui debitor si prin orientarea mai buna a legii spre practica curenta de recuperare a debitelor. In acest sens, estimez ca numarul falimentelor va creste in urmatorii ani. Debitorii care reuseau pana acum sa „scape” in lipsa unei legislatii clare vor avea tot mai putine variante de a nu isi achita obligatiile de plata catre parteneri si a nu fi declarati insolventi. Intr-o piata concurentiala, spre care Romania se indreapta, falimentul ramane un barometru al sanatatii sistemului economic, al capacitatii sale de regenerare si eliminare a dezechilibrelor si a disfunctionalitatilor interne”, a declarat directorul Coface Romania, Cristian Ionescu.
Comertul si agricultura, „fruntasele” falimentelor
„In ceea ce priveste evolutia sectoriala, la fel ca si in anul 2004, se remarca faptul ca sectorul de activitate cu cel mai mare grad de risc este comertul cu ridicata. Acesta este cel mai expus sector economic de activitate, cu 811 companii in faliment, adica aproape un sfert din totalul insolventelor din Romania inregistrate in 2005. Daca adaugam la comertul cu ridicata si comertul retail, remarcam faptul ca 45% din falimentele aferente lui 2005 provin din domeniul comertului”, a mai spus Ionescu. El a precizat ca „in prezent, sectorul comertului s-a consolidat si este astazi din ce in ce mai mult caracterizat de concentrarea veniturilor catre marii retaileri de tip hypermarket, supermarket, cash&carry si complexuri comerciale de tip mall”.
Pe locul al doilea, dupa comertul cu ridicata, se situeaza agricultura, cu 587 firme in faliment, adica 16,4% din total. Cu toate acestea, agricultura a reusit anul trecut sa isi reduca ponderea in totalul falimentelor cu peste 3% fata de 2004. „Din pacate, agricultura romaneasca ramane departe de a fi una competitiva. Divizarea excesiva a proprietatii, activele fixe si capitalurile proprii restranse de care dispun agentii economici din acest domeniu sunt factorii ce au condus la un numar mare de falimente, in special al asociatiilor familiale. Acesta este insa un proces firesc si face parte din restructurarea acestui sector, deoarece o agricultura la standarde europene nu se poate face fara utilaje moderne si pe suprafete individuale de 5-10 hectare”, a spus Ionescu. Acesta a explicat ca motivul pentru care multe dintre asociatiile familiale din agricultura sunt in faliment este lipsa resurselor. „Pentru a face din agricultura o afacere competitiva este insa nevoie de resurse, lucru care le-a lipsit inca de la inceput multora dintre asociatiile constituite si aflate acum in faliment”, a precizat oficialul Coface.
Serviciile, cel mai scazut grad de risc
Sectoarele in care s-au inregistrat cele mai putine falimente, prin urmare cu un grad scazut de risc, apartin in special sectorului serviciilor. Printre acestea, sectorul IT, salubritatea, posta si telecomunicatiile si sectorul energetic detin o pondere de sub 1% din totalul falimentelor. „Este firesc ca in sectorul energetic si al telecomunicatiilor sa se inregistreze un numar infim de falimente si aceasta deoarece in domeniul furnizarii de energie piata este practic inchisa, iar sectorul comunicatiilor este extrem de consolidat, un nou competitor putand intra pe piata numai cu costuri foarte mari. Evolutia falimentelor din sectorul IT reflecta dezvoltarea dinamica a acestei piete in Romania, unul dintre motoarele cresterii in ultimii ani si care beneficiaza de o cerere ascendenta atat pe plan intern, dar si pe pietele internationale”, a apreciat Cristian Ionescu.
Numarul societatilor insolvente, aflate in diferite stadii ale procedurilor de faliment sau reorganizare judiciara, era, anul trecut, de 6.770. Din punct de vedere geografic, ponderea cea mai mare o detine Capitala, cu 892 de firme, din care 495 de companii sunt in faliment, iar 43 de societati sunt in reorganizare judiciara.