4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPersoanele fizice autorizate si asociatiile familiale trebuie sa detina case de marcat

Persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale trebuie sa detina case de marcat

Persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale care efectueaza comert cu amanuntul si prestari de servicii catre populatie sunt obligate sa utilizeze case de marcat, potrivit legislatiei privind utilizarea caselor de marcat.
Potrivit modificarilor aduse ordonantei de urgenta care reglementeaza utilizarea caselor de marcat, persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati economice independente, cu exceptia celor de taximetrie auto, nu mai sunt exceptate de la folosirea caselor de marcat.
Articolul referitor la persoanele care realizeaza activitati independente mentine scutirea doar pentru persoanele care practica profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a precizat ca persoanele fizice a caror activitate este reglementata de Legea 300/2004 trebuie sa foloseasca aparatele de marcat electronice, in schimb cele care desfasoara profesii libere, respectiv medici, avocati, notari, auditori financiari, experti contabili, nu intra sub incidenta noii prevederi.
Astfel, ANAF arata ca profesiile libere desfasurate sub forme de organizare precum cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale nu se supun regulii de achizitionare a caselor de marcat, datorita faptului ca activitatea lor este prevazuta de alte acte normative, cum ar fi Ordonanta Guvernului 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, Legea 151/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, Legea notarilor publici si a activitatii notariale 36/1995, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 75/1999 privind activitatea de audit financiar. Potrivit unor reprezentanti ai ANAF, expertii institutiei pregatesc norme de aplicare a acestei ordonante in scopul detalierii noilor obligatii, desi ordonanta a intrat in vigoare de o luna. "Modificarile legislative au nevoie de clarificari, mai ales ca peste o luna Garda Financiara si-a propus sa inceapa controale la agentii economici pentru a constata daca indeplinesc rigorile legii", au spus experti din ANAF.
Totodata, ordonanta modificata abroga alte trei scutiri: vanzarea bunurilor de folosinta indelungata, vanzarea de bunuri si prestarile de servicii care nu se incaseaza integral cu numerar si/sau substitute de numerar si vanzarea de bunuri si prestarile de servicii care nu se incaseaza integral in momentul livrarii bunului sau prestarii serviciului.

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...
Ultima oră
Pe aceeași temă