Epuizarea fizica, surmenajul, izolarea, problemele de familie, ineficienta si chiar concedierea sunt cateva dintre riscurile la care va expuneti.
Nu intotdeauna motivele pentru care angajatii raman des peste program au ca sursa presiunea pe care angajatorul o face asupra lor. Frecvente sunt cazurile in care angajatul sustine ca munceste peste program pentru ca are impresia ca va fi mai bine apreciat si evaluat profesional.
De regula, un astfel de salariat este dispus sa-si sacrifice viata personala pentru cariera si pentru ca are motive personale (evita infruntarea cu problemele familiale sau compenseaza lipsa vietii sociale in afara serviciului).
Acesta este si cazul lui Vlad Horceag, inginer constructor, din Bacau. Tanarul de 28 de ani ramane la serviciu, peste program, cate doua-trei ore, in fiecare zi. Treptat, Vlad a inceput sa aiba atat probleme de familie majore, cat si de sanatate. Acum este in pragul divortului si se simte epuizat.
Trebuie spus insa ca sunt si situatii in care salariatii raman peste program pentru ca nu au incotro. Au atat de mult de lucru, incat nu au cum sa faca fata cerintelor doar in opt ore. "Aceasta ramanere peste program este cauzata, in mare parte, de multitudinea de probleme pe care angajatul le are de rezolvat in cele opt ore de munca si carora, de cele mai multe ori, nu le poate fizic face fata. De aceea, «alege» sa ramana peste program", explica Irina Manolescu, director executiv al Career Solutions International.
Ssi angajatorul are de suferit
Specialistii in resurse umane atrag atentia asupra pericolelor muncii peste program: surmenajul, oboseala cronica, lipsa de eficienta profesionala, privarea de viata sociala in afara serviciului, probleme de familie si de sanatate.
Practic, atunci cand stresul este intens si continuu, organismul incepe sa "rugineasca", iar mintea nu mai functioneaza cum trebuie. Expertii spun ca in ultima vreme se vorbeste tot mai des despre sindromul epuizarii psihice si fizice cauzate de implicarea exagerata si de solicitarea emotionala de lunga durata. "Consecintele excesului de munca sunt lipsa de prospetime mentala si de idei, aparitia unor forme accentuate de stres si frustrarile. Se poate ajunge chiar la fenomenul numit cinism organizational: oameni care, sacrificandu-si viata personala, dezvolta resentimente si ajung sa raspandeasca un climat emotional toxic", spune Catalina Caciulan, director de resurse umane la compania Piritex din Ploiesti, membru in HR Club.
Si Ena Badeanu, HR director la RBS Romania, membru in HR Club, este de parere ca in situatiile in care pentru perioade lungi si in mod repetat nu este pastrat un echilibru intre viata personala si cea profesionala, oamenii devin expusi la diverse probleme de sanatate, de la surmenaj psihic si fizic la alte afectiuni provocate de stres si suprasolicitare. "Un angajat suprasolicitat pe termen lung devine neproductiv, randamentul scade, asa ca nu ar fi nici in interesul angajatorilor sa incurajeze si sa permanentizeze astfel de practici", subliniaza specialista Ena Badeanu.
De problemele angajatului este afectat si angajatorul, in egala masura, pentru ca salariatul va fi ineficient pe termen lung. "Un manager ar trebui sa fie extrem de ingrijorat in momentul in care oamenii sai stau in mod constant peste program. Este un semn al ineficientei, al slabei comunicari si al unei culturi organizationale contraproductive", mai spune Catalina Caciulan.
Organizati-va eficient
Specialistii mai spun ca, pentru a evita problemele cauzate de statul peste program, este necesara o organizare mult mai eficienta a muncii, printr-un management al timpului extrem de riguros, prin stabilirea in mod corect a prioritatilor si sarcinilor pana la deadline. Irina Manolescu accentueaza ca angajatii trebuie sa invete sa spuna si "nu" atunci cand trebuie. De exemplu, atunci cand va confruntati cu rugaminti venite din partea unor colegi care si-au creat un obicei din acest lucru ori cu sarcini care va fac placere (desi nu sunt in fisa postului dumneavoastra). si spuneti "nu" si pauzelor extrem de placute, dar uneori prea dese.
Daca situatiile in care angajatii stau la serviciu peste program se manifesta pe o perioada indelungata sau preponderent in anumite zone, atunci trebuie analizate cu atentie si intelese foarte bine cauzele ce au generat aceasta situatie. "Poate fi vorba intr-adevar de o persoana care are mult prea multe indatoriri sau poate fi vorba de o crestere a volumului de activitate care necesita o suplimentare a resurselor", explica Ena Badeanu.
Metode
Scapati de surmenaj
» Eliminati activitatile care va mananca inutil din timp. Munca propriu-zisa este deseori intercalata cu pauze de cafea si masa sau cu discutii cu colegii.
» Identificati si negociati foarte clar obiectivele. Stabiliti-va prioritatile.
» Micsorati pauzele. Faceti un efort pentru a munci mai organizat.
» Incercati sa dormiti mai mult. Daca lucrati peste opt ore si nu va refaceti, veti fi permanent obosit, iar acest lucru va duce la o scadere a eficientei.
» Nu va fie teama sa le spuneti colegilor si sefului dumneavoastra, ferm si politicos, ca nu aveti de gand sa stati peste program.
Sursa: Catalina Caciulan, director de HR, Piritex Ploiesti
Reversul medaliei
Nu plecati prea devreme
Daca programul este de la 10.00 la 18.00 si dumneavoastra intarziati o jumatate de ora, uneori si mai mult, iar pe la ora 16-17 dati deja semne ca abia asteptati sa "rupeti usa", nu veti face o parere prea buna angajatorului. "si plecatul prea devreme de la serviciu poate crea probleme, chiar daca angajatul respectiv si-a facut treaba", spune business-coach-ul Alin Ghizasan.
El subliniaza ca, in zilele in care sunt termene de predare pentru proiecte, iar acestea sunt in intarziere, este recomandat sa ramaneti la serviciu si sa incercati sa rezolvati problemele, nu sa-i spuneti sefului "e ora sase seara si plec acasa".