11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPentru Omniasig, KPMG închide ochii la profiturile PAID

Pentru Omniasig, KPMG închide ochii la profiturile PAID

Timp de aproximativ zece ani, în perioada 2009 – 2019, KPMG Audit SRL a audiat S.C. Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale “PAID S.A.”, având acces la datele financiare ale societății și, implicit, având cunoștință de profiturile înregistrate de aceasta.

KPMG, cu auditorul Grecu Alexandru Tudor, nu au audiat PAID doar în anii 2011 și 2012, după cum reiese din rapoartele obținute de cotidianul național “România liberă”, când societate a avut un alt auditor.

 

Dedicația pregătită

Este astfel limpede că KPMG are cunoștință despre valoarea societății PAID, dar, cu toate acestea, susține oferta Omniasig Vienna Insurance Group S.A., de doar 10 milioane de lei, pentru pachetul de 15% acțiuni la Pool, deținut de Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A., aflată în faliment și al cărei lichidator este KPMG Restructuring SPRL.

Datele financiare ale PAID, obținute de cotidianul național “România liberă”, arată că societatea a încheiat ultimii ani pe profit, valoarea de piață a societății fiind mult peste oferta Omniasig, pe care KPMG a prezentat-o ca unică.

 

Ani profitabili pentru Pool

PAID a încheiat șapte din zece ani pe profit, în perioada 2009 – 2019, după cum reiese din datele financiare ale societății.

Singurii ani în care PAID a încheiat pe minus au fost 2009 (- 13.834 lei), 2010 (– 372.394 lei) și 2012 (- 2.853.848 lei).

Sumele din anii încheiați pe pierdere sunt însă mult mai mici decât cele din anii profitabili.

De exemplu, din 2014 până în 2019, PAID nu a încheiat anul cu profit sub 19 milioane de lei.

Ultimii trei ani din perioada menționată mai sus, în care KPMG a fost auditorul PAID, au adus profiturile cele mai mari pentru Pool: 2017 (27.042.006 lei), 2018 (25.833.026 lei) și 2019 (31.243.490 lei).

Profitul cumulat al PAID pe zece ani ajunge la 31.243.490 de lei.

Tot din datele financiare obținute de cotidianul național “România liberă” reiese și o creștere semnificativă a capitalului propriu al PAID.

Mai exact, capitalurile proprii ale PAID au crescut de la 19.327.985 de lei, în 2009, la 160.817.679 de lei, în 2019.

Acest lucră demonstrează încă o dată că oferta de circa 10 milioane de lei pe care Omniasig a înaintat-o pentru pachetul de 15% acțiuni PAID deținut de Astra Asigurări și aprobată, protrivit procesului verbal al adunării creditorilor societății aflate în faliment, publicat de KPMG în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI).

De menționat că un alt evaluator a stabilit, cu câțiva ani în urmă, pentru pachetul de 5,5% acțiuni la PAID deținut de Carpatica Asig S.A., un preț de peste 7 milioane de lei.

De atunci, valoarea de piață a PAID a crescut semnificativ, ceea ce reprezintă încă un argument că oferta Omniasig este mult prea mică.

În cazul în care pachetul de acțiuni PAID va fi tranzacționat pentru 10 milioane de lei, marele perdant este statul român, principalul creditor al Astra Asigurări, prin Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA România).

De altfel, FGA explica recent, pentru “România liberă”, că a contestat în instanța de judecată convocatorul și procesul verbal al ședinței creditorilor Astra în care, potrivit KPMG, a fost aprobată oferta Omniasig.

FGA susține că a optat pentru modificarea prețului de pornire al vânzării acțiunilor PAID și pentru reevaluarea ofertei Omniasig.

Cu toate acestea, în procesul verbal încheiat de KPMG, FGA figurează ca votând pentru aprobarea ofertei.

Marele perdant, în cazul în care pachetul de acțiuni la PAID deținut de Astra Asigurări va fi vândut sub prețul pieței către Omniasig este statul român, principalul creditor al societății aflate în faliment, prin Fondul de Grantare a Asiguraților (FGA Românoa), al cărui președinte este Carmen Radu.

FGA a contestat în instanță convocatorul și procesul verbal al adunării creditorilor Astra, formulate de KPMG, în care a fost aprobată oferta Omniasig.

Grecu Tudor Alexandru este senior manager al KPMG și s-a ocupat, ca auditor, de PAID, putând constata profitul înregistrat de societate în perioada 2009 – 2019.

Tudor Grecu s-a alăturat echipei KPMG în anul 2001, după cum se precizează pe site-ul multinaționalei.

Este auditor financiar în București.

Deși cunoaște valoarea companiei PAID, KPMG a susținut vânzarea pachetului de 15% acțiuni la Pool sub prețul pieței, către Omniasig.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Monica Gabor a devenit mamă pentru a două oară, alături de Mr. Pink!

Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, un eveniment care a avut loc în mare discreție în urmă cu aproximativ jumătate de...

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,7% în primele 11 luni ale anului 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, exporturile României au scăzut cu 1%, ajungând la 86 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 3,3%, totalizând 116 miliarde...
Ultima oră
Pe aceeași temă