Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, Bogdan Pascu, i-a inaintat premierului Calin Popescu Tariceanu, in luna iulie, mai multe propuneri privind reevaluarea domeniilor in care poate fi aplicata procedura aprobarii tacite.
Aceste propuneri vizeaza reducerea birocratiei, diminuarea costurilor si simplificarea procedurilor administrative. Potrivit sursei citate, propunerile vicepremierului conservator au fost acceptate de seful Executivului, care va sprijini initiativa modificarii Legii privind procedura aprobarii tacite.
In scopul modificarii actului normativ, a fost realizat un inventar al autorizatiilor, avizelor, licentelor si permiselor necesare initierii, autorizarii si derularii unei afaceri, care se emit in prezent, conform actelor normative in vigoare. Rezul-tatele inventarului, efectuat cu sprijinul si consultarea a 34 de institutii publice cu rol de reglementare, au relevat ca din 488 de autorizatii emise de institutiile publice aprobarea tacita poate fi aplicata la numai 104 autorizatii (21,3 la suta), un numar prea mic pentru reducerea in mod real a birocratiei in relatia dintre mediul de afaceri si adminis-tratia publica, pentru diminuarea costurilor de avizare sau autorizare si pentru simplificarea procedurilor.
In acest context, se va solicita, in perioada urmatoare, tuturor institutiilor implicate sa-si reanalizeze pozitia fata de problema in cauza, precum si din perspectiva costurilor de avizare sau autorizare si sa procedeze la o reevaluare a domeniilor in care aprobarea tacita poate fi aplicata.
Procedura aprobarii tacite, reglementata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/2003 si aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 486/2003, are ca scop imbunatatirea mediului de afaceri din Romania, prin inlaturarea barierelor administrative, responsabilizarea autoritatilor administratiei publice in vederea respectarii termenelor stabilite de lege pentru emiterea autorizatiilor, promovarea calitatii serviciilor publice prin simplificarea procedurilor administrative, combaterea coruptiei.