Cu toate ca la inceputul anului actualul Guvern a blocat majorarea punctului de pensie pana la 45% din salariul mediu brut si a inghetat la 2% cota pentru pensiile private din Pilonul II, pensiile platite de stat in primele sase luni au depasit cu aproape 2,8 miliarde lei (650 milioane euro) valoarea contributiilor colectate la bugetul asigurarilor sociale. Astfel, deficitul bugetului de pensii la finalul primului semestru este apropiat de cel estimat de autoritati pentru intreg anul, de circa 700-800 milioane euro. Pana la finalul anului, deficitul pe pensii ar putea urca la aproape 8 miliarde lei (1,5% din PIB), in special pe fondul cresterii somajului si al scaderii salariilor, spun economistii. O reechilibrare a sistemului public de pensii ar putea incepe din 2010, o data cu intrarea in vigoare a legii unice a pensiilor, asumata prin acordul cu FMI-UE.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, contributiile colectate in primul semestru la bugetul asigurarilor sociale s-au cifrat la 16,7 miliarde lei, in vreme ce valoarea cumulata a pensiilor platite in primul semestru a fost de 19,5 miliarde lei. Prin urmare, circa 15% din pensii (in suma de 2,77 miliarde lei) nu au fost acoperite de contributii. Chiar si asa, analistii suspecteaza ca deficitul trebuia sa fie mai mare. "Mi se pare oarecum bizar faptul ca Finantele s-au incadrat atat de bine in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI. Ar putea fi vorba de cheltuieli amanate cu pensiile si salariile. Decalajul dintre pensionari si salariati va creste pana la finalul anului si va continua sa se mareasca si in 2010, in conditiile in care salariile scad. Astfel, contributiile vor fi tot mai mici, iar tendinta e ca deficitul sa sa acentueze bine atat in 2009, cat si in 2010", noteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
Numarul pensionarilor a ajuns la 4,71 milioane persoane, depasind astfel numarul salariatilor, care a coborat sub 4,6 milioane. La sfarsitul lunii iunie, somajul a ajuns la 6%, respectiv la 549.000 persoane, fata de 403.400 persoane in decembrie 2008. Analistii ING estimeaza ca somajul va continua sa creasca pana la 8,5% la finalul anului si pana la 10,5% in 2010. Astfel, in al doilea semestru din acest an, circa 225.000 de salariati ar putea ingrosa numarul somerilor.
Deficit din dezechilibrul dintre pensii si contributii
"Pensiile sunt rigide si la un nivel ridicat, veniturile bugetare nu au o perspectiva prea buna, iar somajul este in crestere. In aceste conditii, deficitul bugetului de pensii este pe o tendinta de crestere, posibil pana la 1-1,5% din PIB pe intreg anul. Nu poti plati pensii care reprezinta 45% din salariul mediu cand contributiile reprezinta circa 30% din salariul mediu", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Legea unica a pensiilor, gata pana in decembrie
"Suntem in faza de elaborare a unor masuri care ar putea fi introduse in lege, dar care urmeaza a fi supuse deciziilor politice. Persoanele care acum primesc pensii in baza unor legi speciale vor fi integrate in sistemul public de pensii. Ideea e sa cream un echilibru financiar si sa tratam cu aceleasi principii orice categorie socioprofesionala. Un impact al legii il vom avea pana in octombrie, cand trebuie sa avem si un proiect de lege ce va intra in dezbatere publica. Pana la finalul anului, legea trebuie sa fie aprobata de Guvern, iar pana la finalul primului trimestru din 2010 trebuie promulgata de Parlament", ne-a declarat Mihai seitan, consilier al prim-ministrului si fost presedinte al Casei de Pensii. Pe langa principiul contributivitatii, legea ar putea institui un nou mod de indexare a pensiilor (indexare mixta – cu inflatia si cu salariul mediu) si egalizarea, dupa 2014, a varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor.