30 C
București
marți, 9 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPensie privata - 140 euro/luna, timp de numai 15 ani

Pensie privata – 140 euro/luna, timp de numai 15 ani

O pensie privata facultativa in valoare de 140 de euro pe luna timp de 15 ani va putea fi obtinuta doar in conditiile in care se vor plati cotizatii de 20 de euro lunar, timp de 25 de ani, potrivit estimarilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Asta in conditiile in care randamentul obtinut de administratorul de fond ar fi de 7% anual, a spus presedintele CSSPP, Mircea Oancea.
Ieri, organismul care va supraveghea piata fondurilor private de pensii a anuntat ca intra in etapa autorizarilor si avizarilor. Cu alte cuvinte, companiile care doresc sa intre pe piata fondurilor de pensii facultative administrate privat pot depune documentatia necesara in acest sens. Pe acest segment vor putea activa companii de asigurari si societati de administrare de in-vestitii, care sunt operative deja, precum si noi operatori. Pentru primele doua categorii este nevoie doar de avizul CSSPP, in timp ce pentru societatile noi este necesara autorizarea. Pentru ca societatile de asigurari sa poata activa in industria fondurilor de pensii facultative administrate privat este nevoie de o modificare a legii care guverneaza piata de asigurari, respectiv Legea 32/2000. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a modificat actul normativ, l-a trimis catre Guvern si acum se asteapta aprobarea prin ordonanta de urgenta. Doar dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii 32/2000 modificata, societatile de asigurari vor putea cere avizul CSSPP.
Mircea Oancea a precizat ca operatorii care vor cere avizarea sau autorizarea trebuie sa prezinte Comisiei si contractele incheiate cu banca depozitara si cu o firma de audit.
CSSPP estimeaza ca 10-15 companii vor depune documentatia pentru a deveni administrator de fond, a mai declarat Oancea.
„Nu as dori sa dau nume, dar pana acum si-au exprimat intentia sa intre pe acest segment de piata companii din domeniul asigurarilor si cateva banci care actioneaza prin subsidiare in acest sector”, a adaugat Oancea.
El a spus ca procedurile de autorizare a operatorilor se vor incheia la finele lunii ianuarie 2007, cand va incepe procesul de colectare a primelor contributii in acest sistem.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă