12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025

Pensia iese pe Bursa

» Fondurile de pensii administrate privat vor ridica lichiditatea BVB.

» Noi instrumente financiare vor fi disponibile pe piata.

» Plasamentele initiale ale noilor companii vor fi extrem de sigure.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va primi o adevarata gura de oxigen o data cu intrarea in vigoare a reglementarilor legale privitoare la pensiile administrate privat. Declaratia a fost facuta ieri, de Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Potrivit oficialului, in primul an de functionare a pensiilor private suma totala care se va acumula va fi de 50 milioane de euro, din care aproximativ 20-25% vor intra la tranzactionare pe BVB. La anul, conform aceleiasi surse, suma atrasa in sistemul privat va creste la 150 milioane de euro din sistemul pensiilor universale (obligatorii), la care se vor adauga inca 200-350 milioane de euro din pensiile facultative.
"Aceasta situatie va genera noi instrumente financiare, prin aducerea la Bursa a titlurilor de stat, a obligatiunilor corporatiste si a titlurilor ipotecare", a tinut sa precizeze Oancea.

Neincredere din cauza FNI
Prezent la dezbaterea de ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a tinut sa precizeze ca neincrederea populatiei in sistemul de pensii private este oarecum indreptatita. Aceasta, in contextul in care, dupa cum a spus Vosganian, au fost trei valuri care au zdruncinat increderea romanilor: valul Caritas, cel al SAFI si cel al FNI.
De aceea, intr-o prima faza, contributia care va merge in sectorul administrat privat va fi de numai 2% din ceea ce cotizeaza cetateanul la bugetul asigurarilor sociale de stat (BASS). In a doua etapa, acest procent este programat a fi majorat la 7-8%, dupa modelul celorlalte tari europene. De altfel, Guvernul intentioneaza sa reduca de la 49 la 39% contributiile pentru asigurari sociale in urmatorii patru ani.
Pentru inceput, toate plasamentele fondurilor private de pensii vor fi facute in instrumente extrem de sigure, cum ar fi titlurile de stat sau depozitele bancare. Apoi, plasamentele se vor orienta si catre riscuri sporite, dar si catre profituri mult mai mari, prin investirea in actiuni cotate pe piete reglementate.
Dincolo de discutii teoretice, primul fond de administrare a pensiilor in sistem privat este programat a-si incepe activitatea chiar de vineri. Oficialii prezenti ieri la dezbatere au refuzat sa faca public numele companiei care va deschide aceasta etapa de pionierat.
Tot potrivit ministrului Vosganian, pana in 2010 numarul celor care vor adera la sistemele private de pensii se va ridica la cel putin un milion.

Scade CAS
In alta ordine de idei, in perioada urmatoare se previzioneaza scaderea cuantumului contributiilor la asigurarile sociale (CAS). Conform afirmatiilor ministrului, reducerea ar putea fi de zece puncte procentuale in urmatorii patru ani.
La randul lui, reprezentantul ING, Radu Vasilescu, a ridicat trei probleme punctuale cu care se confrunta companiile care vor sa intre pe piata pensiilor private. In primul rand, a spus Vasilescu, Casa Nationala de Pensii nu este nominalizata explicit in lege ca fiind institutia de evidenta. Pe de alta parte, sunt probleme in ceea ce priveste sistemul de colectare a banilor si problema TVA la comisioanele platite de fondul de pensii agentilor de marketing.

Cele mai citite

Administratori și angajați ai barurilor din Centrul Vechi al Capitalei, acuzati de jefuirea turiștilor după ce îi îmbătau

Un grup format din administratori de baruri, barmani, ospătari și angajate hostess din Centrul Vechi al Capitalei a fost trimis în judecată sub acuzația...

Premierul slovac Robert Fico avertizează: „Slovacia ar putea opri ajutorul pentru Ucraina”

Slovacia analizează posibile măsuri împotriva Ucrainei, inclusiv oprirea ajutorului umanitar și livrărilor de energie, dacă nu se găsește o soluție pentru tranzitul gazului rusesc...

Dacia Bigster, cel mai scump model din istoria mărcii! Prețuri, motorizări și dotări

Dacia a dezvăluit oficial prețurile și detaliile complete ale noului SUV Bigster, primul model hibrid din gama mărcii și cel mai scump produs vreodată...
Ultima oră
Pe aceeași temă