22.1 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPe termen mediu, tensiunile politice pot afecta cresterea economica

Pe termen mediu, tensiunile politice pot afecta cresterea economica

Vulnerabilitatea politica poate afecta cresterea economica numai daca se prelungeste pe termen mediu si determina oprirea reformelor, a declarat, ieri, economistul-sef al Bancii Mondiale, Thomas Laursen.
“Pe termen scurt, avansul economic nu poate fi afectat, tensiunile politice fac parte din cotidian. Situatii similare sunt intalnite si in Polonia si Cehia, de exemplu”, a spus Laursen, care a participat la prezentarea unui raport al institutiei financiare internationale despre noile state membre UE, inclusiv Romania. Banca Mondiala aminteste, in raportul privind noile state membre ale Uniunii Europene, ca partidele din coalitia aflata la guvernare se “ciondanesc”, ceea ce afecteaza procesul de luare a deciziilor. Autorii raportului noteaza si ca presedintele Traian Basescu este in conflict cu premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL, dintre cele doua formatiuni de la guvernare. De asemenea, o factiune liberala condusa de fostul presedinte al partidului, Theodor Stolojan, a parasit PNL si a infiintat PLD, iar situatia a fost complicata de iesirea micului Partid Conservator de la guvernare, se mai spune in raport.

Un “apel neobisnuit” al presedintelui Basescu

Pe de alta parte, economistii Bancii Mondiale apreciaza ca presedintele Traian Basescu a facut un “apel neobisnuit” catre Ministerul Economiei pentru incetinirea procesului de privatizare in domeniul energiei pana la analizarea efectelor privatizarilor incheiate.
“Într-un apel neobisnuit, presedintele a cerut Ministerului Economiei sa nu grabeasca procesul de privatizare in domeniul energiei, in special in ceea ce priveste producatorul de gaze naturale detinut de stat, Romgaz”, se arata in raportul Bancii Mondiale.
Intentia autoritatilor romane este ca privatizarea sa fie reluata doar dupa o analiza atenta a rezultatelor proceselor de vanzare a altor firme din domeniu, inclusiv Petrom, se spune in raport. Autorii raportului amintesc de disputa din urma cu cateva luni dintre Petrom, detinuta de grupul austriac OMV, si distribuitorii de gaze naturale, in privinta majorarii de preturi ceruta de compania petroliera, care a dus la o dezbatere politica si publica despre transparenta contractelor de privatizare.
Thomas Laursen a subliniat ca sectorul privat este cel care determina cresterea economica, iar aceasta poate suporta volatilitatea politica, daca nu are si alte implicatii. El a afirmat insa ca, pe termen mediu, tensiunile politice pot afecta cresterea.

Cele mai citite

Bunicul Biden și spiridușii de campanie

Dezbaterea televizată dintre Joe Biden și Donald Trump este îndelung comentată. Dar puțini au sesizat că, oricât de împovărătoarea ar fi tensiunea, consilierii nu-și...

Ce partide sunt în topul preferințelor votanților pentru alegerile parlamentare din anul 2024 pe scena politică din România?

La sfârșitul acestui an, mergem să ne votăm parlamentarii. Românii hotărâți să își exercite dreptul la vot sunt în procent de 64%, potrivit ultimului...

Am ras cu vârfuri tocite la Portocala Mecanică, până când am fost noi storși

Ilustrație: Marian Avramescu Fotbaliștii Naționalei României, care s-au dovedit maeștrii la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, când aproape nimeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă