Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va discuta, peste doua saptamani, reglementarile care vor guverna piata societatilor financiare nebancare – leasing si creditele la magazin -, a declarat Ioan Dragulin, director al Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul bancii centrale.
Acesta a precizat ca, desi „nu toata lumea este de acord cu reglementarea sectorului de leasing, este o certitudine faptul ca institutiile financiare nonbancare functioneaza potrivit unor prevederi legale anacronice in unele cazuri, altele – insuficiente sau care necesita un ochi mai atent”. Dragulin a aratat ca reglementarile viitoare ale industriei de leasing nu urmaresc limitarea finantarilor. Este vorba mai curand de o „cernere” a acestei piete. „BNR a pornit la elaborarea reglementarilor de la o viziune privind cresterea sanatoasa a acestei industrii, cu o dinamica destul de putin cunoscuta”, a spus oficialul bancii centrale.
Filozofia BNR in ceea ce priveste pachetul de masuri care va guverna industria de leasing este bazata pe doua paliere. Primul dintre acestea se refera la crearea unor conditii uniforme pentru toti operatorii nebancari, dar care sunt legati in mod direct de activitatea de creditare. Astfel, vor exista cerinte legate de obiectul de activitate, intrucat societatile vor trebui sa opereze strict in domeniul serviciilor financiare legate de creditare.
De asemenea, se va hotari si un nivel minim al capitalului social, deoarece, in prezent, cel putin pe piata leasingului, exista societati cu un capital social mai mic decat pretul unui autoturism. Companiile financiare nonbancare vor trebui, potrivit lui Dragulin, sa notifice la BNR informatii cu privire la actionariat, management si sa opereze in baza unor norme interne de creditare. Mai mult, vor exista cerinte de audit extern si obligativitatea companiilor de a raporta informatii la registrele de credit, respectiv Centrala Riscurilor Bancare sau Biroul de Credit. Toate societatile financiare nonbancare vor trebui sa raporteze la BNR un indicator cu privire la stabilitatea financiara.
Cel de-al doilea palier al strategiei prezentate de Ioan Dragulin va prevedea ca autoritatile de supraveghere, ceea ce in cazul leasingului nu exista inca, sa emita reglementari secundare de natura prudentiala. „La nivel tehnic, reglementarile Bancii Nationale vor fi limitate ca numar si suficient de flexibile, astfel incat sa nu se franeze dezvoltarea acestei industrii”, a spus directorul BNR.
Recentul scandal MTS Leasing, dar si expansiunea consumului, stimulat de creditele „pe buletin, din magazin”, au atras atentia Bancii Nationale. Operatorii din piata leasingului sunt de parere ca BNR nu va prelua si sarcina de supraveghere a acestei piete, ci se va ajunge la crearea unui organism separat, asa cum este in cazul asigurarilor sau a pietei de capital.
Noua lege a leasingului, aflata in Parlament, este asteptata sa apara pana la sfarsitul acestui an. Atat aceasta lege, cat si reglementarile BNR vor face curatenie in industria de leasing. Cei mai afectati vor fi jucatorii mici, cei care nu vor putea supravietui decat daca vor fuziona sau daca vor fi cumparati de companii cu putere financiara.