18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPatronilor li se serveşte încă odată promisiunea reducerii CAS

Patronilor li se serveşte încă odată promisiunea reducerii CAS

Deşi la începutul anului reducerea cotei de contribuţii de asigurări sociale pentru angajatori fusese lansată de guvernanţi ca o promisiune asumată pentru semestrul al doilea, ultima decizie, anunţată ieri de guvernul Boc constă în încă o amânare.

Planuri amânate

Această decizie urmeză declaraţiilor oficiale de la începutul lunii când aceeaşi oficiali lăsaseră să se înţeleagă că uşoara detensionarea a finanţelor publice permite guvernului să mărească salariile bugetarilor chiar şi până la nivelul dinaintea tăierilor din iulie 2010 sau să micşoreze impozitarea muncii chiar şi până sub nivelul dinaintea majorării CAS, operată în februarie 2009.  Însă, turbulenţele din ultimele zile manifestate pe plan internaţional în pieţele financiare a dat peste cap o parte din planurile autorităţilor.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu susţine că Guvernul a decis să amâne reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori până la „momentul optim”, deoarece în situaţia economică actuală nu îşi permite să adope o asemenea măsură.

„Reducerea CAS se amână până la momentul optim, pentru a nu apărea derapaje. Nu ne permitem în acest moment să luăm o asemenea decizie, în strategie sunt incluse doar măsuri discutate cu FMI”, a declarat Ialomiţianu.

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR) consideră însă că o astfel de strategie are ca efect încurajarea muncii la negru.

 Decizii descurajante

 „Menţinerea unei fiscalităţi ridicate cu forţa de muncă va descuraja patronii să facă angajări. Efectul este ştiut, nu se vor crea locuri de muncă în perioada următoare şi se încurajează munca la negru. Înţelegem unele ezitări ale guvernanţilor însă aceşti nu trebuie să uite că în 2009, prima decizie fiscală majoră a fost creşterea fiscalităţii forţei de muncă prin mărirea CAS-ului cu 3,3%.  De fapt, anunţul guvernului este o întoarcere la ceea ce nu a existat, sunt numai promisiuni peste promisiuni”, ne-a declarat Cristian Pârvan.

În repetate rânduri, încă de anul trecut patronatele au solicitat reducerea CAS-ului cu patru puncte procentuale, iar promisiunile oficialilor erau de unu-trei puncte procentuale. 

Reprezentanţii FMI afirmau însă că reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori poate fi operată doar dacă există garanţii că vor fi respectate ţintele fiscale din 2011 şi 2012, an în care deficitul bugetar trebuie să scadă sub 3% din PIB.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru spune că decizia de amânare a reducerii CAS este descurajantă pentru patroni şi în lipsa unor investiţii care să creeze locuri de muncă o astfel de măsură nu va fi benefică economiei.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă