13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPatronatele cer urgent Finantelor un buget multianual

Patronatele cer urgent Finantelor un buget multianual

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), alaturi de reprezentanti ai patronatelor, solicita Guvernului si Ministerului de Finante sa pregateasca si sa prezinte public un buget multianual pentru perioada 2010-2012. Principalele avantaje ale unui buget multianual  ar fi predictibilitatea fiscalitatii si incasarilor, precum si programarea prioritara a unor mari proiecte de investitii. De asemenea, prin programarea transparenta a cheltuielilor bugetare pe mai multi ani s-ar reduce risipa banului public, care s-a manifestat  ingrijorator la ultimele runde electorale.
Realizarea unui buget multianual ar veni in sprijinul Programului National de Convergenta, in vederea adoptarii monedei euro pe 1 ianuarie 2015, care implica intrarea Romaniei in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) incepand cu 2012. Tocmai in acest sens, chiar misiunea FMI a trasat Romaniei niste tinte pana in 2011 pe partea de deficit bugetar, de reducere a a cheltuielilor cu personalul bugetar etc.

Programe de investitii prioritare
"Este un vis care sper sa se si realizeze. Vorbim de 20 de ani de bugete multianuale, dar nici un guvern nu a reusit sa faca asa ceva. Avantajul imens il reprezinta predictibilitatea marilor proiecte de investitii. Acestor proiecte li s-ar asigura resursele necesare, indiferent de culoarea guvernelor. Infrastructura si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar putea constitui proiecte majore prioritare. Ar fi important si pentru mediul de afaceri, pentru ca ar sti unde sa se concentreze. Pentru aceasta sunt necesare discutii si cu patronatele, si cu sindicatele", spune Dan Matei Agathon, secretarul general al confederatiei patronale Compirom. Potrivit acestuia, un buget pe mai multi ani ar trebui sa includa un calendar al masurilor fiscale, precum si al stimulentelor fiscale.

Reducerea derapajelor bugetare
Pe de alta parte, AOAR apreciaza ca programarea bugetara multianuala, bazata pe politici publice, va reduce risipa banului public generata de schimbarile "viziunilor" diversilor ministri, care la preluarea portofoliului nu au nici o raspundere privind sistarea unor proiecte si lansarea unora noi ce vor fi oprite de urmatorul ministru. Exemplele din domeniul sanatatii sau al mediului arata modul in care se pot risipi banii publici, considera AOAR. Acum, fara o programare clara, abordarea bugetara este de pe o zi pe alta, cheltuielile de investitii fiind primele sacrificate imediat ce apar necesitati pe partea cheltuielilor de personal.
"In prezent, desi este o criza politica, Guvernul interimar are suficient timp sa supuna dezbaterii publice un buget multianual pentru perioada 2010-2013. O programare bugetara multianuala ar constitui o garantie a stabilitatii si predictibilitatii mediului de afaceri, in primul rand, ca urmare a predictibilitatii sistemului de taxe si impozite", declara Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.

 

Semnal pozitiv pentru finantatori

Cu un buget multianual realizat in mod transparent, este posibil ca in urmatorii 5-10 ani, spre exemplificare, sa nu mai constatam in fiecare an scolar ca, dupa inca un an de investitii majore in infrastructura scolara, 30% din scoli tot nu au aviz sanitar, potrivit AOAR. De asemenea, initiativa unui buget multianual poate constitui un semnal pozitiv pentru finantatorii externi ai Romaniei, contrabalansand incertitudinile majore induse de disputele politice. O propunere de buget multianual reprezinta o tema de discutie complexa si de maxima urgenta pentru intreaga societate romaneasca.
"In momentul in care vom avea un guvern stabil si un ministru de Finante capabil, vom avea primul buget multianual, posibil chiar in guvernarea urmatoare, daca va exista sustinere parlamentara", a conchis Agathon. Deocamdata, bugetul consolidat pe 2010 e construit pe o crestere economica de 0,5%, cu venituri de 166,7 miliarde lei si cheltuieli de 197,9 miliarde lei, cu un deficit bugetar de 5,9% dintr-un PIB estimat la 525 miliarde lei.

Cele mai citite

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...

Câștigul salarial mediu net din București a depășit 6.500 de lei

La sfârșitul anului 2024, câștigul salarial mediu net în București a depășit pragul de 6.500 de lei pe lună, conform datelor publicate de Institutul...

Donald Trump la Davos: Ucraina este pregătită pentru un acord de pace

La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele american Donald Trump a declarat că Ucraina este dispusă să ajungă la un acord de pace...
Ultima oră
Pe aceeași temă