Suprapunerea sarbatorilor de Pasti cu perioada de plati a taxelor creeaza o lipsa temporara de lei, care ar putea urca dobanzile in piata bancilor, spune Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). Ieri, banca centrala a atras din piata bancara doar 6,3 milioane lei, de la numai doua banci, probabil cea mai mica suma pe care BNR a sterilizat-o in ultimii ani. "Bancile n-au bani nici pentru ele. E clar ca va fi o criza de lei, am avertizat de mult, lichiditatea din sistemul bancar e foarte joasa", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania. Dragos Balaci, dealer-sef al ABN Amro, respinge cuvantul criza si spune ca bancile tin leii in casa, deoarece incepe, peste doua saptamani, perioada de plati a taxelor si impozitelor catre Fisc.
Saptamana incepe cu trei vesti proaste pentru economie: inflatia anuala a atins in martie cota de alarma de 8,63%, agentia
Standard&Poor’s mentine ratingul Romaniei sub perspectiva negativa, iar bancile au intrat in criza de lei.
Ieri, banca centrala a atras in depozitele cu scadenta la doua saptamani doar 6,3 milioane lei, suma de o suta de ori mai mica decat cea scoasa din piata cu o saptamana in urma, cand a "sterilizat" 630 milioane lei.
Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, vede in absenta apetitului pentru depozitele bancii centrale, care plateste o dobanda anuala de 9,5%, germenii unei crize de lei. El spune ca Romania nu poate ramane imuna la criza financiara internationala, care a limitat cantitatea de bani din piata. Efectele acestei crize vor fi majorarea dobanzilor, in urmatoarele luni, pentru foarte scurt timp. "Creditele in lei cresc mai lent decat cele in valuta. E necesara o reducere a rezervelor minime obligatorii in lei, de catre banca centrala, pana la 17-18%, de la nivelul actual de 20% din pasivele in lei", spune Dumitru. Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania admite ca bancii nationale ii convine situatia, deoarece se calmeaza piata valutara, deoarece bancile nu mai cumpara valuta cu leii in exces, dar considera ca guvernatorului Mugur Isarescu nu i-ar conveni nici sa vada o criza masiva de lichiditati.
"E adevarat, e o usoara criza de lichiditati in lei, deoarece pentru prima data in acest an se suprapune Pastele cu perioada de achitare a impozitelor si taxelor. In general, de Pasti romanii solicita mai multe credite de consum, care se iau in lei. In Vinerea Mare este ziua cand firmele trebuie sa achite impozitele. Astfel, cererea de lei va creste constant peste limitele obisnuite", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Anghel nu exclude ca unele banci, in special cele de dimensiuni mici, sa aiba probleme legate de nevoia de lei, dar spune ca e ceva normal si alte banci le vor rezolva nevoia.
"Am intrat in normalitate. In orice tara cu o piata matura e normal sa te duci la banca centrala si sa imprumuti bani. Doar la noi BNR scotea banii din piata, pentru a controla inflatia", spune Anghel.
Totusi, bancile mici vor avea probleme si cheltuieli mai mari, deoarece nu vor putea cere lei de la BNR, pentru ca n-au titluri de stat in portofolii, vor fi silite sa se imprumute scump de la bancile care au lei. "La noi, banca centrala imprumuta bancile cu lei doar daca au titluri de stat in portofolii, ceea ce complica peisajul, pentru ca sunt multe banci, in special cele mici, care nu s-au gandit sa-si diversifice portofoliile. Au fost concentrate doar spre acordarea de credite, unde au folosit toti banii. Nu va fi insa vreo drama. Vor veni la noi, in piata, iar bancile care au lichiditati in lei le vor imprumuta", spune Anghel. El admite ca vor urca dobanzile in piata bancara, dar "nu e afacere caritabila, au acordat credite la dobanzi suficient de mari cat sa-si permita".