O luna incarcata din punct de vedere turistic, un miez de primavara cu temperaturi in crestere si o vreme ce imbie la achizitionarea unor noi si consistente pachete turistice.
Aprilie, numit si Prier in cultura populara, cuprinde importante sarbatori religioase, precum cea a Pastelui, Sfantului Gheorghe sau Floriilor, prilejuind odata cu incheierea sa lansarea mult asteptatului sezon estival.
Vacanta de primavara incarcata
Targul de Turism al Romaniei desfasurat acum doua saptamani, a generat un important numar de vacante cu destinatii variate, acoperind prin diversitate cerintele tuturor celor care au dorit sa-i calce pragul. Cele peste 300 de firme, provenind din 14 tari participante, au ocupat o suprafata expozitionala de 12.000 mp, cu 10% in crestere fata de anul precedent. Fiecare societate prezenta, fie ea agentie, tur-operator, autoritate in domeniu, organizator de congrese sau pur si simplu companie hoteliera sau pensiune, a cautat sa atraga, prin intermediul cataloagelor pline cu informatii utile si al pliantelor viu colorate, un numar cat mai mare de clienti, ademenind vizitatorii cu discount-uri si tarife reduse, valabile in perioada desfasurarii expozitiei. Evenimentele marcante, asupra carora targul a generat interes si o apreciabila cantitate de oferte, au fost reprezentate de sarbatorile pascale si ziua de 1 Mai, aflate anul acesta la doar 4 zile distanta. Momentul Invierii Mantuitorului, sarbatorit de majoritatea romanilor si nu doar de catre acestia pe data de 27 aprilie 2008, a generat de-a lungul timpului ample obiceiuri traditionale; bucataria romaneasca – apreciat motiv al turismului autohton – mandrindu-se cu nelipsitele sale alimente precum cozonac, pasca, drob de miel si oua rosii incondeiate, aflate acum la loc de cinste pe masa fiecarui crestin ortodox. Spatiul si cadrul in care credinciosii servesc cina traditionala, savurand atmosfera plina de semnificatii a Sfintelor Pasti, depinde intr-o oarecare masura si de influenta pe care operatorii din industria ospitaliera stiu sa o genereze in aceasta perioada. De altfel, majoritatea agentiilor de turism lanseaza pachete atractive ca pret si scop al calatoriei ce urmaresc petrecerea sarbatorilor pascale in adevarate locatii de vis, multe dintre acestea situate la malul marii, destinatie justificata de apropierea cu pasi tot mai repezi a sezonului cald. De 1 Mai plajele romanesti, asemenea celor din lumea intreaga, se pregatesc sa faca fata unui nou val de turisti care vor impanzi de acum si pana la inceputul toamnei nisipurile fierbinti de la malul marii, aglomerand multitudinea camerelor de hotel dotate cu aer conditionat si minibaruri ticsite cu bauturi racoritoare. Ofertele iepurasului se orienteaza intr-o mai mica masura spre statiunile regiunilor montane, acolo unde, odata cu topirea zapezii, are loc si o scadere sesizabila a traficului turistic. Continua sa aiba cautare doar acele tinuturi in care se practica un turism de factura rurala, regiuni in care amprenta etnografica pregnanta creeaza mediul prielnic celebrarii traditionalelor sarbatori religioase. Outgoing-ul, prin majoritatea destinatiilor sale insorite din Grecia, Turcia, Tunisia sau Egipt, cunoaste un ritm de constanta si permanenta dezvoltare, pe masura ce temperatura ridica mercurul in termometre, iar lumina soarelui amana pentru perioade mai indelungate din zi aparitia lunii pe cer.
Oferte ale unor tur-operatori
Cele mai mari si cunoscute agentii de turism actionand in prezent pe piata romaneasca, au prezentat in cadrul celei de-a XIX-a editii a Targului de Turism al Romaniei, alaturat succeselor repurtate in 2007 si importante proiecte de viitor, impreuna cu stufoase cataloage cu oferte interne si externe. Tur-operatorul rus Tez Tour, o companie ce activeaza cu succes in turismul international prin intermediul reprezentantelor sale aflate in 14 tari, se apropie vertiginos de totalul de un milion de turisti serviti anual. In 2007, anul in care compania a inceput sa fiinteze si in tara noastra, au fost lansate doua produse turistice de succes: "Turcia Exclusivista" si "Egiptul Grandios", parte a unei liste, pe parcursul careia incepand cu 2008, se vor adauga si destinatii precum Cipru, Grecia sau Spania, beneficiind de zboruri directe tur-retur. In urma cu putin timp, agentia a organizat un eveniment itinerant intitulat "Roadshow 2008", desfasurat pe traseul Iasi – Timisoara – Cluj Napoca – Bucuresti. Aici au avut loc o serie de seminarii privind industria hoteliera, urmand a fi introduse pe parcurs, in cadrul dezbaterilor si prezentari ale unor hoteluri de top precum Rixos, IC Hotels, Club Voyage, Sunrise, Spice si Sera.
Un alt turoperator important la nivel national, J’Info Tours, se mandreste cu o prezenta constanta, timp de 18 ani in industria romaneasca de profil. Premiata in 1998, la Paris, cu distinctia "cel mai bun tur-operator roman", agentia specializata in circuite si sejururi charter si-a prezentat ca in fiecare an numeroasele sale destinatii. Ofertele de sezon City Break, de patru zile in marile orase ale Europei, precum Salzburg cu tarife plecand de la 474 de euro, Paris 345 de euro, Milano 256 de euro, Viena 433 de euro sau Barcelona 357 de euro, sunt foarte apreciate de catre turisti, la fel ca si biletele de avion spre destinatii exotice de tipul Cubei, Dubaiului, Insulelor Seychelles sau Maldive. Pentru cei care doresc aventura combinata cu distractie pe masura, J’Info Tours ofera posibilitatea traversarii oceanului pentru o vizita de sapte zile in SUA, la numai 698 de euro de persoana. Cei interesati vor efectua un tur fascinant al asa numitului "Triunghi de Aur", compus din celebrele orase Los Angeles, Las Vegas si San Francisco. Toate aceste oferte, nu reprezinta decat o mica parte din multitudinea pachetelor existente in prezent pe piata turistica romaneasca, destinatia finala aleasa, reprezentand pentru fiecare persoana doritoare in efectuarea unui sejur de sapte sau 10 zile, o adevarata provocare, prin prisma posibilitatilor multiple de selectie.
Vacante in Romania pe timpul primaverii
Orice tip de oferta: circuit, sejur sau simpla cazare, promovata in perioada 15 aprilie – 15 mai, nu poate rata doua evenimente marcante al primaverii, aducatoare de flux turistic, Pastele si ziua de 1 Mai. Daca in perioada sarbatorilor pascale pachetul comercializat poate fi directionat si spre statiuni montane sau balneo-climaterice, in ziua deschiderii sezonului estival, acesta are ca tinta exclusiv zona de litoral. In general un sejur de Pasti cuprinde intre trei si sapte zile de cazare cu meniu traditional servit dupa noaptea Invierii. Trei nopti cu pensiune completa in statiuni balneo precum Baile Felix, Olanesti, Baile Govora sau Slanic Moldova, la hoteluri de doua si trei stele se situeaza intre 250 si 400 de lei de persoana. Patru zile in zonele agroturistice Rasnov, Bran-Moeciu (foto jos) in regim de pensiune completa pleaca de la 500 de lei de persoana, depasind uneori 1.000 de lei in functie de confortul si serviciile oferite. Aceleasi tarife incluzand mese festive pot fi intalnite si la pensiunile de la poalele Ceahlaului in apropiere de Piatra Neamt, precum si in Suceava sau Vatra Dornei, destinatii perfecte pentru petrecerea intr-un cadru adecvat a Sfintelor Sarbatori de Pasti. Pe Litoral statiunile Mamaia, Neptun si Olimp pastreaza cele mai ridicate costuri in perioada 30 aprilie – 2 mai, gestionand tarife pornind de la 50 de lei camera dubla in hoteluri de doua stele, 100 de lei la trei stele si 150 de lei pentru patru stele. Jupiter si Mangalia practica tarife reduse de 30 de lei camera in unitati de doua stele.
Destinatii externe
Primavara reprezinta momentul ideal pentru demararea de noi croaziere si circuite. Regiunile calde beneficiind de largi intinderi de apa sunt printre cele mai cautate in aceasta perioada. O croaziera pe Nil timp de 10 zile de-a lungul mirificului Egipt incarcat de istorie poate fi obtinuta la pretul de 800 de euro de persoana, cazare pe vas de lux si in hoteluri de patru stele. 15 zile in Spania si Maroc, doua regiuni distincte dar a caror culturi se impletesc sublim dand nastere unei atmosfere si civilizatii aparte, pot fi achizitionate la pretul de 750 de euro de persoana. Turcia isi asteapta clientii fideli, atrasi de sistemele all-inclusive practicate aici, in hotelurile de patru si cinci stele din statiuni celebre precum Antalya, Kusadasi, Marmaris sau Belek. Locul in camera dubla pentru un concediu intre sapte si 10 zile pleaca de la 600 de euro de persoana ajungand si la 1.500 de euro in functie de serviciile oferite. De asemenea insulele grecesti Corfu, Creta, Thassos sau Rhodos desfasoara plaje superbe printre nenumaratele vestigii ale unei civilizatii apuse, leagan al umanitatii timp de sute de ani. Un sejur aici poate pleca si de la 250 de euro de persoana pentru sase nopti, in cazul alegerii variantei ieftine, de transport cu autocarul. Nu in ultimul rand, celor cu dare de mana si dornici in a petrece o vacanta de neuitat, Thailanda pare sa le satisfaca toate pretentiile. Un taram care respira turism prin toti porii sai, micul regat situat in inima Asiei de sud-est, isi dezvaluie vizitatorilor mirificele sale peisaje alaturi de vasta sa cultura gastronomica si arhitecturala la preturi pornind de la 1500 de euro de persoana un sejur de sapte zile.