1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPasi mici catre o cariera mare

Pasi mici catre o cariera mare

Specialistii in resurse umane spun ca primul lucru important este alegerea domeniului pentru care aveti afinitate.

"Afla ceea ce iti place sa faci cel mai bine si gaseste pe cineva dispus sa te plateasca pentru acest lucru" – asa ii indeamna expertii in resurse umane pe cei care vor o cariera de succes.
"Cariera incepe, asadar, de la o intrebare simpla, dar cu un raspuns destul de complicat: «Ce imi place sa fac?». Nu putem vorbi despre cariera daca activitatea profesionala desfasurata nu ne face placere. Daca nu exista motivatie personala, un loc de munca ramane doar atat, pe cand o cariera presupune pasiune, bucuria lucrului bine facut, satisfactia reusitei", este de parere Mariana Frincu, project manager al Netbridge Development, membru in HR Club.
Clarificarea personala, subliniaza Sorin Faur, director de resurse umane la BDO Conti Audit, trebuie sa plece de la obiectivele personale pe termen lung, de la studii, pasiuni.
 
Proiecte, internshipuri, stagii de practica

Pentru tinerii aflati la inceput de drum, spun expertii, binevenite sunt joburile din timpul facultatii, proiectele din afara programei scolare, stagiile de practica sau internshipurile. "Ele ofera o oportunitate importanta de a experimenta, de a trece dincolo de teoria predata in scoala si de a lua contact cu ceea ce se intampla pe piata muncii, in realitate", spune Viorel Apetrei, managing partner la compania de training si performanta Media Training Worldwide, filiala din Romania.

Planul, element de baza in viata profesionala

La fel de importanta, mai spun expertii, este planificarea. "Va trebuie un plan realist, pe termen lung, cu obiective clare si motivante. De asemenea, fiecare etapa merita atentie si este necesar sa le vedeti in cadrul mai larg al planului general. Fiti deschis spre oportunitatile pe care piata muncii vi le ofera si cautati sa fiti flexibil, dar in acelasi timp sa nu va indepartati de la traseul profesional. Exista multe tentatii, insa o cariera de succes implica stabilitate, devotament si echilibru", considera Diana Bercescu, HR consultant la firma Manpower Romania.
Practic, trebuie sa respectati un traseu astfel incat sa ajungeti acolo unde v-ati propus. "Orice profesie are un traseu distinct, ce presupune evolutia de la niveluri inferioare catre cele de mare complexitate si mare putere de decizie. Fiecarui nivel ii sunt asociate anumite conditii ce tin de pregatirea profesionala, dar si de maturitate si experienta de viata", afirma Sorin Faur.

Pastrarea traiectoriei propuse, greu de realizat

Cel mai greu pas (pe langa identificarea jobului dorit si planificarea carierei) este cel referitor la transpunerea in practica a celor propuse. Este atat de usor uneori sa trasam planuri, dar atat de greu sa le transformam in realitate! "Oferte tentante", "situatii-limita", "conjuncturi nefavorabile" sunt mereu gata sa deturneze pe cineva de la planul stabilit, sa-l devieze de pe o traiectorie pe alta.
De exemplu, criza economica actuala i-a fortat si ii forteaza pe multi sa se reorienteze profesional catre orice post este disponibil. Acest lucru nu constituie neparat o problema (poate sa fie un semn de flexibilitate), atat timp cat, dupa incheierea "contextului exceptional", se revine la traseul profesional initial. "De aceea trebuie fixate termene-limita: «pana la 25 de ani sa ajung la nivelul de senior», «pana la 30 de ani sa ajung cel putin middle manager, cu experienta in coordonarea unei echipe de 10 oameni», «pana la 35 de ani sa ajung intr-o pozitie de manager sau chiar director si sa fiu in masura sa coordonez proiecte complexe»", mai spune Sorin Faur.

Succes nu inseamna neaparat sa fiti director

Succesul unei cariere tine de atingerea tintei propuse. Daca aceasta a fost gandita ca un obiectiv destept, realizabil, ambitios, dar nu peste limita capacitatilor, atunci se poate spune ca este vorba despre o alegere corecta a traseului profesional.
O cariera stralucita nu inseamna neaparat ca trebuie sa ajungeti director. "Cineva poate sa fie un manager de succes, iar altcineva – un mester foarte apreciat. Ambele persoane au reusit in cariera, deoarece au atins cu succes tintele pe care si le-au propus", spune Mariana Frincu.
In cazul in care, printr-un concurs de imprejurari, cineva ocupa o anumita pozitie, de pilda, una de management, dar fara a fi sustinut de abilitati, talent sau implicare, asta nu inseamna ca are succes in cariera. Este vorba doar despre o intamplare fericita care, pe termen lung, nu are mari sanse de reusita. Va mai puteti evalua cariera din perspectiva parcursului. Daca ati respectat planul, atunci rezultatul are sanse slabe de a fi altceva decat un succes.

Destinat incepatorilor
Ghid pentru reusita

» Pastrati-va atitudinea pozitiva. Cand terminati scoala, aveti un entuziasm specific inceputului de drum si ar fi pacat sa-l pierdeti.
» Fiti perseverent. Ce-i drept, in actualele conditii de pe piata, unde experienta primeaza, devine foarte dificil sa va angajati daca tocmai ati absolvit si nu aveti experienta. De aceea, la interviu puneti-va in valoare atuurile, aptitudinile si cunostintele teoretice.
» Aveti rabdare! Odata angajat, trebuie sa va demonstrati calitatile si aptitudinile. Nu intrebati, la interviul de angajare, daca intr-un an sau doi puteti ajunge manageri in compania respectiva.
» Nu aveti asteptari salariale exagerate. Sunt candidati cu ani solizi de experienta in spate, care nu vor sume uriase.
» Implicati-va, fiti dedicat.

Sursa: Roxana Andrei, HR Advisor la compania Sandvik, membru in HR Club

Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă