10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăParteneriat social pentru Pilonul II

Parteneriat social pentru Pilonul II

» UGIR-1903, CNS "Cartel ALFA" si AG2R au lansat un parteneriat pe piata administrarii fondurilor private de pensii.

» Plasamente in instrumente financiare cu grade de risc progresiv in scadere, in acord cu varsta fiecarui participant.

Conform evidentelor comisiei
de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, numarul administratorilor autorizati sa activeze pe domeniul pensiilor private obligatorii se ridica la 17, fiecare urmand sa administreze cate un fond de profil.
Recent, a fost autorizata si AG2R Fond de Pensii, creata in urma unui parteneriat cu asociatia franceza de mutualitate AG2R, Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" si Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR-1903. Compania rezultata in urma acestui parteneriat si-a propus sa administreze cu prioritate banii de pensii ai membrilor CNS "Cartel ALFA" si ai salariatilor societatilor comerciale care au calitatea de membru UGIR-1903.

Cotizanti estimati
"Estimam, pana la terminarea perioadei de aderare de la 17 ianuarie 2008, participarea a peste 300.000 de cotizanti la fondul privat de pensii obligatorii (Pilonul II) Alfa, administrat de societatea AG2R. Societatea va administra banii de pensii ai membrilor de la "Cartel ALFA" si UGIR-1903 care se vor decide sa se inscrie la acest fond de pensii, dar va fi deschisa tuturor lucratorilor din Romania", a declarat Bogdan Hossu, presedintele "Cartel ALFA"
In Franta, AG2R este o societate nonprofit, cu o cifra de afaceri de 8 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, la un nivel al activelor de 12 miliarde de euro. Societatea este gestionata de 600 de administratori. AG2R Prévoyance este unul dintre cele mai mari grupuri franceze de asigurari si pensii, are 5 milioane de cotizanti si plateste pensii pentru 2,7 milioane de pensionari din Franta si din alte 70 de tari.

"Suntem de profesie specialisti in pensii private. In Franta, grupul AG2R Prévoyance si-a inceput activitatea in anul 1951, in urma unui parteneriat intre sindicate si angajatori. Practic, de aproape 60 de ani meseria noastra este sa administram fonduri de pensii si sa distribuim pensii", a mentionat Gilles Sohm, presedintele AG2R.
AG2R Fond de Pensii va administra fondul privat obligatoriu (Pilonul II) Alfa, cu profil de risc mediu, si va plasa sumele atrase in obligatiuni guvernamentale si municipale – 70%, actiuni listate – 15%, obligatiuni si alte valori mobiliare – 10% si titluri de participare ale fondurilor mutuale – 5%.

Comisioanele de administrare
Compania AG2R a propus un comision de administrare mai mic cu cel putin 10% decat plafonul maxim stabilit de lege si si-a propus sa mentina acest plafon si in conditiile in care legea va ridica plafonul maxim al comisionului.
Conform prospectului Fondului Alfa, comisionul de administrare se ridica la 0,045%, sub limita maxima stabilita de lege (0,05%). De asemenea, fondul gestionat de AG2R va percepe un comision de transfer de 3,5% din contul individual inainte de doi ani de la lansare, comparativ cu 5% cat practica celelalte 16 fonduri autorizate.
La aderare, clientii AG2R Fond de Pensii vor plati un comision de 2,5%, la fel ca la celelalte fonduri. Valoarea initiala a unei unitati de fond este de 10 lei.
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR-1903 va deveni actionar la AG2R Fond de Pensii, cu o cota de sub 3% – a reiesit din declaratiile presedintelui UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci.
UGIR 1903 are in componenta cateva zeci de organizatii patronale, totalizand aproximativ un milion de salariati. La fel, "Cartel ALFA" are circa un milion de membri care nu se suprapun in totalitate cu cei de la UGIR-1903.
"AG2R Fond de Pensii va investi pe generatii de active. Banii vor fi plasati in instrumente financiare cu grade de risc progresiv in scadere, in acord cu varsta fiecarui participant. Spre sfarsitul perioadei de depunere, riscul va ajunge spre zero, pentru a se garanta pensia membrului Fondului de pensii Alfa", a declarat presedintele AG2R.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă