Senatorii și deputații români vor avea dreptul să-și reangajeze foștii colaboratori la birourile parlamentare.
Vicepreşedintele Comisiei privind statutul deputaţilor şi senatorilor, Adriana Săftoiu, a anunțat că a primit aviz favorabil o propunere legislativă care spune că nu reprezintă conflict de interese angajarea la un birou parlamentar a persoanelor care au avut raporturi de muncă, în ultimii cinci ani, cu acel parlamentar.
La începutul lunii ianuarie 2017, liderul PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ceruse un punct de vedere din partea procurorului general, Augustin Lazăr, în care să se precizeze dacă există sau nu conflict de interese în cazul unor asemenea angajări. Liviu Dragnea spunea că este vorba, printre altele, despre șoferi.
Codul penal interzice oferirea de foloase patrimoniale de către un funcţionar către rude sau către persoane cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani. Asta ar împiedica şi angajarea/reangajarea lor la cabinetele parlamentare. Scrisoarea lui Liviu Dragnea se referă strict la persoanele cu care un parlamentar a avut relaţii comerciale, nu şi a rudelor, având în vedere că statutul interzice expres aducerea rudelor la cabinete.
Procurorul general a răspuns ambiguu: „Această problemă nu a format, până în prezent, obiectul unei interpretări subsecvente legii. Fără a ne pronunța într-o problemă potențial litigioasă, ca opinie a Ministerului Public, apreciem că, în rezolvarea acesteia, vor trebui observate cu atenție atât raportul dintre norma specială și cea generală, cât și cronologia normelor juridice incidente”.
Patru deputaţi au depus o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care prevede că nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care aleşii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.
Deputaţii susţin, în expunerea de motive, că propunerea legislativă pe acest subiect a fost iniţiată „ţinând cont de semnalarea unor neclarităţi cu privire la posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ale deputaţilor, în sensul existenţei unui potenţial conflict de interese din perspectiva art. 301 din Cod penal”.