2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024

Parcul National Retezat

Lada de zestre a neamului romanesc

Muntii Retezat un taram unde legenda se impleteste fericit cu realitatea istorica, un colt de rai prea putin cunoscut, o zona ce ascunde comori materiale si spirituale de inestimabila valoare. Geografic, Parcul National Retezat este amplasat la 25 de kilometri de orasul Hateg. El a fost infiintat in 1935 de catre Alexandru Borza, fiind primul Parc National al Romaniei.

Repere geografice
Parcul National Retezat se intinde pe o suprafata de 36.136 ha iar altitudinea este cuprinsa intre 800 si 2.509 m cu mai mult de 20 de varfuri care trec de 2.000 m, in medie depasind 2.350 m. Zona de protectie integrala cu caracter stiintific cuprinde 11.466 ha, aici fiind interzisa orice exploatare: miniera, pasunat, vanat, pescuit, culegerea fructelor, camping. A doua zona este mai permisiva, chiar daca nu se poate campa, exista cabane si itinerarii ce pot fi vizitate de catre turisti.  Pentru pastrarea nealterata a frumusetilor Retezatului, o mana de rangeri, tineri ce iubesc muntele patruleaza neincetat. Parcul este declarat rezervatie a biosferei.
Masivul Retezat este alcatuit din roci cristaline si calcare. Datorita altitudinii sale mari, Vf. Peleaga atingand 2509 m, s-au identificat urmele a 18 ghetari. Astazi, in Prcul National Retezat exista cel mai mare numar de lacuri glaciare din tara – 83. La poalele Muntilor Retezat se afla Lacul Bucura amplasat la o altitudine de 2041 m intinzandu-se pe 10,5 ha. Din acest motiv este considerat cel mai intins lac din zona alpina romaneasca.

Tezaur national
Munti semeti, locuri incarcate de vestigii paleontologice, arheologice si de istorice batalii, un pamant eminamente romanesc. Unul dintre putinele locuri salbatice, aproape neatinse de oameni este Parcul National Retezat. Motivatia acestei stari de fapt este simpla: muntii abrupti sunt destul de greu  accesibili, iar pentru un vizitator, necunoscator al locului, o ascensiune fara un ghid montan este periculoasa. Infrastructura de acces este relativ abordabila pe anumite rute din primavara si pana in toamna, in schimb iarna, chiar in cazul unei masini de teren echipate corespunzator, zapada asternuta face imposibila circulatia.
In sezonul rece iubitorii de drumetii, ai sporturilor de iarna, dar si cei ce practica sporturile extreme pot petrece clipe de neuitat in aceasta zona. Un astfel de loc este Dealul Clopotina, cu o inaltime de 1.200 m, care in acesta perioada a anului este vizitat cu precadere de parapantisti, curentii de aer care se formeaza fiind perfecti pentru un zbor lin si lung. Din acelasi loc se poate admira o panorama impresionanta a masivului Parang, Poiana Ruscai si a Retezatului. Subliniem din nou necesitatea prezentei unui ghid montan.,
O poveste interesanta are si Varful Gugu, 2290 metri, amplasat pe un munte considerat sfant de catre daci. Se spune ca, pe acest pisc a salasluit Zalmoxis, iar Decebal si-a ascuns o parte insemnata din comoara sa aici, convins fiind ca spiritul Inaltului preot o va pazi de urgiile vremurilor. si astazi pot fi gasiti aici cautatorii de comori, care spera sa dezgroape multravnitul tezaur.  
Un alt obiectiv spectaculos care nu trebuie ratat este Cascada Lolaia, pe drumul spre Cabana Pietrele. In aceasta perioada a anului, turturi imensi atarna parca din neant, iar apa, parca sfidand gravitatia sare spre taria cerului.

Fereastra spre salbaticie
Considerat unul dintre cele mai bine pastrate parcuri, Retezatul a fost acreditat ca membru PAN Parks. Acesta este un organism infiintat in 1990 de catre WWF (World Wildlife Foundation) si Molecaten, un operator de turism olandez. Pentru a accesa in aceasta organizatie, Parcul National Retezat a trebuit sa demonstreze ca natura a fost protejata la cele mai inalte standarde europene, amenintarile la adresa animalelor, plantelor si peisajului au fost reduse la minim, iar infrastructura de cazare si alimentatie publica ofera servicii de calitate. Ca un deziderat, PAN Parks doreste ca toate parcurile membre sa rivalizeze cu parcurile nationale americane ca experienta de varf a salbaticiei. In momentul de fata, in Retezat se gaseste o treime din flora superioara a Romaniei dintre care flori si ierburi rare. Tot aici se pot gasi cea mai mare populatie de zimbrii din intreg lantul Carpatic. Deasemenea parcul are o bogata fauna salbatica sanatoasa: capra neagra, cerb, caprior, vidra, marmota, ursi, rasi, lupi. Ecoturismul este o ramura a industriei vacantelor mult iubita in Europa de vest, turoperatorii scotand bani frumosi din oferta de resort. Oricat de ciudat ne-ar parea destul de multi oameni sunt dispusi sa cheltuiasca importante sume de bani doar ca sa vada un urs, un lup sau un vultur in habitatul sau natural.
O alta componenta importanta este cea ecoturistica. Doar aici puteti vizita ruinele anticei capitale Sarmizegetusa, cea mai veche biserica ortodoxa de la Densus si cetatea Colt, care l-a inspirat pe Jules Verne sa scrie romanul "Castelul din Carpati".

Posibilitati de cazare
Este de remarcat faptul ca in zona Parcului National Retezat au aparut primele pensiuni ecoturistice. Inceputul este timid, dar trebuie sprijinit. In cele opt unitati de cazare acreditate Pan Parks toate produsele sunt realizate din gospodaria proprie. Deocamdata nivelul de clasificare nu este foarte inalt, oamenii fiind la inceput de drum, dar in timp, o data cu dezvoltarea retelei suntem convinsi ca vor aparea si pensiuni de patru sau cinci margarete. Momentan preturile de cazare la o ecopensiune variaza intre 15-25 euro cu mic dejun, iar cu pensiune completa 30 -50 euro. Variantele de cazare sunt: Anita, Iris si Dumbravita din Valea Raului Mare; Dora din Rausor si Mara din Rau de Mori; Iancu din Salasu de Sus Codrin din Carnic (foto) si Sarmis din Sarmizegetusa.
Va propunem o aventura intr-o peisaj unic, veti ramane cu amintiri de neuitat.

Cele mai citite

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Donald Trump revine cu declarații provocatoare și sugerează posibilitatea anexării Canadei

În timp ce președintele Joe Biden a transmis un mesaj clasic de Crăciun, subliniind valorile „libertății, iubirii, bunătății și compasiunii”, Donald Trump a ales...

Banca Centrală Europeană va intensifica măsurile contra creditorilor care întârzie remedierea deficiențelor

Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să adopte măsuri mai ferme împotriva băncilor care se ocupă lent de remedierea deficiențelor semnalate de autoritățile de reglementare. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă