22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPAID: Asigurarea pentru locuinţe rămâne obligatorie

PAID: Asigurarea pentru locuinţe rămâne obligatorie

Până nu apare o lege care să includă prelungirea datei-limită pentru încheierea poliţei, rămân în vigoare prevederile actului normativ din 2008, anunţă directorul PAID, Marius Bulugea.

 

Încheierea unei poliţe de asigurare obligatorii împotriva dezastrelor nu este facultativă atât timp cât Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor este în vigoare, au susţinut membrii Consiliului de Administraţie al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor la o întâlnire cu presa.

„O informare de presă a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), difuzată în data de 15 decembrie 2010, anunţa că termenul-limită până la care trebuie încheiată poliţa obligatorie, fără a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridică, pentru că nu este susţinut de o modificare legislativă”, a declarat Marius Bulugea, preşedintele director general al PAID.

Potrivit legii, proprietarii de locuinţe au obligaţia să le asigure cu o poliţă care acoperă riscul de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Poliţa plătită pentru o clădire construită din materiale durabile – tipul A – (beton armat, cărămidă, lemn etc.) este de 20 euro, iar valoarea asigurată este de 20.000 euro, iar pentru o clădire de tipul B (chirpici, paiantă, pământ) poliţa este de 10 euro, iar valoarea asigurată este de 10.000 euro. Legea mai spune şi că cei care nu încheie o astfel de poliţă sunt pasibili de amendă din partea primăriilor cu 100 până la 500 lei.

Piedici chiar din partea statului

Chiar iniţiatorul proiectului privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, adică statul român prin MAI, a ajuns să pericliteze buna funcţionare a programului. Acest lucru se întâmplă tocmai din cauza anunţului făcut de MAI privind schimbarea datei-limită pentru încheierea unei poliţe.

„Foarte mulţi proprietari au înţeles, în urma anunţului MAI, preluat de mass-media, că nu mai sunt obligaţi să îşi încheie o poliţă obligatorie. Lucrurile nu stau aşa”, a spus directorul PAID. Astfel, dacă în decembrie se încheiau 12.000 – 14.000 de poliţe pe zi, în ianuarie numărul a scăzut la sub 3.000 pe zi, iar în februarie la 400 pe zi. Bulugea spune că nu a trimis listele cu cei asiguraţi sau neasiguraţi către primării, astfel că primarii nu au dat amenzi până în acest moment. PAID este format din 13 companii de asigurare cu reprezentare în Consiliul de Administraţie al organismului. Dintre cei 13 asigurători doar trei s-au dovedit până acum activi pe piaţă. Astra Asigurări a vândut mai bine de jumătate din poliţele obligatorii pentru locuinţe. PAID a plătit până acum daune de doar 5.200 de euro.

Prea puţini asiguraţi

Directorul general al PAID, spune că până la 4 martie 2011 au fost încheiate 461.627 poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor. Astfel, 5,5% din numărul total de 8,385 milioane de locuinţe din România au fost aigurate cu o poliţă obligatorie. 389.626 din locuinţele asigurate sunt de de tipul A, cu poliţe de 20 euro şi 72.001 de tipul cu poliţe de 10 euro. Suma totală încasată de PAID din poliţele de asigurare era de 8.512.530 euro la 4 martie 2011.

250.000 euro ar fi suma pe care ar plăti-o PAID, pe zonă, în cazul unui dezastru major. Diferenţa până la valoarea totală a daunelor ar fi acoperită de companiile de reasigurare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă