-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România Liberă"Ovidiu Tender m-a amenintat: "Tu si familia ta sunteti terminati""

„Ovidiu Tender m-a amenintat: „Tu si familia ta sunteti terminati””

– Tender spune ca i-a cerut doar sa-si dea demisia

Stelian Dorobantu, directorul general al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania UGIR-1903, ne-a declarat ca a fost amenintat in stil mafiot de catre omul de afaceri Ovidiu Tender, care i-a cerut sa-si dea demisia altfel…: „Am fost sunat vineri in jurul orei 19,00 (n.r. – 8 iulie 2005), aici, in sediul UGIR-1903, in timpul sedintei Comitetului de organizare a Adunarii Generale, de catre domnul Ovidiu Lucian Tender, presedintele patronatului UGIR-1903. Repet, eram la masa cu membri ai comitetului de organizare. Toti cei prezenti au putut auzi discutia, extrem de violenta. „Stelica, te-ai terminat, esti mort de luni incolo, ti-ai batut joc de tine, de familia ta, tu si familia ta sunteti terminati””, povesteste Dorobantu. „A continuat in aceeasi maniera. In clipa aceea m-am ridicat si i-am zis „domnule presedinte”, vorba aceea, un mare industrias al Romaniei care vorbea cu „baga-mi-as”, au auzit si cei de fata. A fost mai mult decat grosolan. Discutia a continuat un pic mai linistit, dar tot in gama porcoasa, spunandu-mi ca, daca nu-mi dau demisia, voi fi arestat in cateva minute. L-am intrebat daca poate el influenta procurorii din Romania si mi-a spus: „Pot, ai sa vezi ca pot””.

Tender, pe catapulta

Nemultumirea membrilor patronatului s-a acumulat de-a lungul anilor, explica surse oficiale din cadrul UGIR. De la alegerea lui Tender ca presedinte al UGIR-1903, in toamna anului 2003, aversiunea fata de presedintele organizatiei a crescut continuu in randul membrilor, astfel ca acestia au participat din ce in ce mai greu la viata organizatiei.
Motivul – nu a aparut revirimentul pe care-l asteptau in evolutia patronatului gratie presedintiei lui Tender. Nu numai ca nu s-au organizat structurile mai bine, dar, in plus, Tender a blocat intreaga functionare a UGIR-1903. Nu au avut loc nici o adunare generala si nici un consiliu national. Trebuia sa aiba loc, de cand a venit Tender presedinte, doua adunari generale, patru consilii nationale si 16 comitete executive. N-au mai avut loc decat trei comitete executive, convocate de directorul general Stelian Dorobantu, prin invocarea statutului si la insistentele membrilor de a se intalni.
Astfel ca pasul decisiv pentru schimbarea lui Ovidiu Lucian Tender din functia de presedinte a UGIR-1903 a fost facut la sedinta Consiliului National din data de 8 iulie 2005. Atunci, o data cu hotararea de a se convoca Adunarea Generala Extraordinara de maine, 22 iulie 2005, Consiliul National a votat proiectul privind noul statut al UGIR-1903.
Adoptarea acestui statut ar avea drept consecinta inlaturarea de la presedintia UGIR-1903 a lui Ovidiu Lucian Tender, cel care „a provocat blocajul general al activitatii Uniunii” (n.r. – extras din procesul-verbal al sedintei). Potrivit viitorului statut, functia de presedinte va fi indeplinita, prin rotatie, de presedintii federatiilor patronale din cadrul UGIR-1903. Relevant in contextul contestarii cvasi-unanime a lui Ovidiu Lucian Tender este rezultatul votului Consiliului National asupra propunerii ca Tender sa faca parte din Comitetul de Organizare al Adunarii Generale Extraordinare: 6 voturi pentru, 4 abtineri si 119 voturi impotriva!

Ovidiu Tender: „Si presedintele Basescu este cercetat penal”

Ovidiu Tender sustine ca nu era obligat, potrivit statutului, sa convoace o adunare generala. El confirma ca i-a cerut demisia lui Dorobantu, dar afirma ca nu l-a amenintat ori jignit.
– De ce l-ati amenintat pe Stelian Dorobantu?
– Nu l-am amenintat de nici un fel. Stiti, eu am fost plecat cateva zile, timp in care s-a convocat Consiliul National si atunci eu l-am sunat si i-am spus: „Tu ai convocat Consiliul National in baza unui fals, falsificandu-mi, scanandu-mi semnatura (n.r. – oficialii UGIR sustin ca s-au autoconvocat, potrivit statutului). Te rog frumos, hai s-o lasam, ma intorc de unde sunt plecat, facem consiliu national, facem adunare generala…” El a profitat de faptul ca am fost plecat si a lasat treaba sa curga si atunci cand am aflat ca a facut totusi Consiliu, l-am sunat, normal, si i-am zis: „Ia mai termina, daca tot incepi cu chestii din astea, da-ti demisia si lasa-ma-n pace”.
– Nu i-ati vorbit cu termeni de genul „baga-mi-as” sau cuvinte din aceeasi categorie?
– Daca dumneavoastra credeti ca eu pot folosi cuvinte de genul acesta… Ii dati prea mare atentie lui Stelica Dorobantu, va rog sa ma credeti. El este un functionar, care de-acolo mananca. El traieste de-aici, ia salariu de-aici, mananca de-aici (n.r. – UGIR-1903). Nu este un adversar pentru mine.
– Sunteti contestat de mai multi membri ai UGIR. Cum comentati?
– Membrii UGIR nu inseamna nici Dorobantu si nici unul sau doi membri. Membrii UGIR inseamna o multitudine de membri. Restul sunt povesti.
– Unii dintre membrii UGIR, ca sa preiau expresia folosita de dumneavoastra, spun ca nu este potrivit pentru imaginea patronatului faptul ca presedintele este cercetat penal.
– Stiti si dumneavoastra ca cercetat penal nu inseamna condamnat. Cercetat penal este si domnul presedinte Basescu. Condamnarea arata daca un om este sau nu este vinovat. Si fostul presedinte Iliescu, si domnul presedinte Basescu, si Patriciu, toata lumea este cercetata.
– O ultima intrebare: Tineti cu tot dinadinsul de acest scaun, de presedinte al UGIR-1903?
– Absolut deloc. Va dati seama ca eu am totusi un nume, n-am nevoie de titulatura de presedinte. Pentru mine a fost importanta gasirea unui mediu in care sa putem promova interesele membrilor patronatelor din Romania.
N.B. Una dintre persoanele prezente la discutia „aprinsa” dintre Tender si directorul general UGIR-1903 ne-a declarat: „Eram de fata la momentul convorbirii telefonice dintre domnul Tender si domnul Dorobantu. A fost o discutie cu totul inamiabila. In afara de spusele domnului Dorobantu: „Ma ameninti, imi ameninti familia?”, care le-am putut auzi si franturi din replicile domnului Tender. Mi se pare total nedemna, este regretabil ce s-a intamplat. Nici nu stiu cum sa formulez ceea ce am auzit”.

Patronatele, „umbrela” pentru oamenii de afaceri cercetati penal

Actuala situatie economica este o consecinta directa si a rolului marginal pe care patronatele il au in adoptarea deciziilor cu impact in economie, spre deosebire de tarile performante economic, unde patronatul poate chiar impune cresterea calitatii serviciului de guvernare si, implicit, cresterea permanenta a competitivitatii acelei economii.
Or, patronatele romane sunt institutii divizate si functionale doar in mica masura, deoarece au devenit un camp de batalie al diferitelor grupuri de interese manifestate pe teritoriul Romaniei. Faptul ca presedinti de patronate, federatii ori uniuni patronale sunt sau au fost arestati ori fac vizite regulate la Parchet pentru a raspunde acuzatiilor penale ce li se aduc este o dovada in acest sens. S-a ajuns din pacate la situatia in care afaceristi dubiosi au ajuns sa le fie lipita eticheta de cercetati penal in „completarea” celei de presedinte de patronat. Amintim cazul lui Lucian Boghiu, presedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR), confederatie „umbrela” afiliata la UNICE (confederatie patronala europeana). El a fost arestat, fiind cercetat pentru luare de mita si are o impresionanta avere acumulata si in perioada in care a fost director general al companiei de stat „Electrica Bucuresti”. Toader Gaureanu, arestat in cazul RAFO – Carom, este presedinte al Patronatului petrolului din Romania, este un alt exemplu in acest sens, ori George Constantin Paunescu. La acestea se adauga, inevitabil, Ovidiu Tender, „titrat” mai mereu ca presedintele UGIR-1903, ori de cate ori s-a prezentat la audierile de la Parchet. Astfel ca nu este nimic intamplator faptul ca patronatele din Romania nu au putut produce personalitati in care omul de afaceri roman sa se poata recunoaste in sens pozitiv.
„UGIR, fiind foarte bogat, din multe puncte de vedere, este si va fi o tinta a grupurilor de interese. Aceasta a fost de fapt problema de-a lungul anilor de existenta a UGIR-1903. Imediat ce am iesit la suprafata, ca organizatie puternica, am devenit si tinta unor astfel de grupuri, pentru a fi folositi in cadrul luptei pentru putere din economie”, recunoaste Stelian Dorobantu.

„Sunteti invinuit intr-un dosar de coruptie”

Faptul ca lideri ai miscarii patronale, presedinti de federatii si confederatii sunt cercetati pentru invinuiri de coruptie, unii fiind in inchisoare sau fugiti peste hotare, asa cum aflam din presa, de unde si-au condus patronatele ca pe propria afacere, prin intermediul locotenentilor ramasi in tara, arunca asupra intregului corp patronal al Romaniei culpa implicarii si co-participarii la fenomenul coruptiei (…) Asa cum este bine cunoscut, sunteti invinuit intr-un voluminos dosar de coruptie, instrumentat de PNA. Este clar faptul ca cercetarea nu inseamna un verdict, ci o suspiciune. Dar zeci de milioane de persoane din tara si strainatate afla din ziare si de la televizor ca ieri a fost audiat la Parchet „controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, presedintele UGIR-1903”. „Va propunem sa inaintati unilateral Consiliului National decizia de autosuspendare (n.r. – ceea ce nu s-a intamplat). In caz contrar, vom solicita excluderea dumneavoastra din randul membrilor UGIR-1903” (fragment din scrisoarea deschisa adresata de Teodor Vasiliu, presedintele Patronatului presei din Romania – Romedia).

„Daca Tender nu renunta, ne retragem noi din UGIR”

„In caz de nesolutionare amiabila care sa constea – dupa parerea noastra – intr-o retragere voluntara din functia de presedinte al UGIR-1903 a domnului Ovidiu Tender (…), APLER (n.r. – Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania) va fi nevoita, pentru a nu-i fi afectata imaginea, sa se retraga din UGIR-1903.” (Ion Tomescu, presedintele executiv al APLER)

„Va sfatuiesc sa demisionati! Ar fi un gest cavaleresc”

„Ca un fost sustinator al dumneavoastra pentru ocuparea functiei de presedinte, imi permit sa va sfatuiesc sa demisionati din functia de conducere a UGIR-1903, pentru binele asociatiei patronale, cat si al dumneavoastra. Demisia ar fi un gest cavaleresc si ar sublinia inca o data ca UGIR-1903 este cea mai mare si cea mai respectata asociatie patronala din Romania.” (Marin Mironeasa, presedintele UGIR-1903, filiala Bacau).
Noul statut contine o reforma de amploare
Majoritatea membrilor sustin ca Adunarea Generala va fi cruciala pentru UGIR-1903. In primul rand, pentru ca va fi schimbat statutul in asa fel incat UGIR sa devina o structura deschisa, care sa permita unificarea si cu alte confederatii. Totodata, noul statut contine o reforma de amploare, prin adoptarea principiilor morale ale industriasului roman. In acest sens, candidatii la functia de presedinte al Uniunii vor trebui sa prezinte, pe langa CV, si declaratii de onoare privind: faptul ca nu au procese penale in curs; ca nu desfasoara activitati politice la nivelul conducerii vreunui partid politic si ca nu vor candida pe listele vreunui partid, la nivel local sau national; ca nu au colaborat cu fosta Securitate sau ca nu sunt ofiteri ai vreunui serviciu secret. In al doilea rand, acest nou statut va schimba imaginea omului de afaceri roman si va crea conditii de independenta a omului de afaceri fata de politic si de influente subterane.
Principalii candidati la functia de presedinte al UGIR-1903 sunt: Ioan Cezar Coraci (doctor inginer, prof. univ. la Facultatea de Automatica si Calculatoare, deputat PNL in perioada 1996-2000, fondator al UGIR-1903, presedinte executiv al Uniunii in perioada 1998-2000), Marius Opran (presedinte al UGIR-1903 intre 1995-1996, secretar general al PDSR, secretar general in Guvernul Nastase, consilier al presedintelui Ion Iliescu) si Maria Grapini (din partea Federatiei Patronatelor din Industria Usoara, director general si patron al Pasmatex Timisoara). Cei mai multi membri ai Uniunii inclina sa-si dea votul pentru Cezar Coraci.

Cele mai citite

Criza politică din Coreea de Sud: Proteste masive după tentativa eșuată de arestare a președintelui suspendat

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă pe străzile capitalei sud-coreene, în mijlocul unei crize politice severe, pentru a protesta față de situația președintelui suspendat,...

O mașină scăpată de sub control a spulberat doi oameni pe o trecere de pietoni în Dolj

Doi oameni au murit într-o fracţiune de secundă în Dolj, spulberaţi de o maşină scăpată de sub control de un tânăr de 18 ani....

Tottenham pierde din nou! 1-2 cu Newcastle. Londonezii ajung la trei înfrângeri în patru etape

Radu Drăgușin a fost schimbat la pauză, iar criza continuă pentru echipa lui Ange Postecoglou. Newcastle își consolidează locul 5 în clasament Tottenham a suferit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă