"Castelul de sare" este, asa cum o arata si numele sau, o zona miniera populata din cele mai vechi timpuri. Locuit inca din perioada neoliticului, orasul a fost cucerit pentru prima oara de catre romani si denumit Juvavum, urmand sa-si construiasca propria sa identitate odata cu sosirea Sf. Rupert si inaltarea primei biserici crestine inchinata apostolului Petru.
Protejata de impunatoarea fortareata Hohensalzburg ridicata in 1077, una dintre cele mai mari din Europa, pastrata in perfecta stare de conservare, regiunea incanta turistii prin multitudinea formelor sale de relief, o buna parte din dealurile cu pante line, varfurile de stanca abrupte sau lacurile pitoresti facand parte din Parcul National Hohe Tauern, cel mai mare din Austria.
Orasul vechi
Cea mai celebra si mai vizitata zona din Salzburg o reprezinta "orasul vechi", o regiune dezvoltata intre secolele XVII si XVIII, aflata din 1997 pe lista obiectivelor din patrimoniul mondial UNESCO. Zeci de biserici, castele, muzee si palate respectand in marea lor majoritate stilul clasic baroc compun toata aceasta mostenire sublima de o valoare inestimabila. Intreaga zona poate fi strabatuta la pas in doar 20 de minute, trecand de-a lungul unor piete cunoscute datorita festivalurilor in aer liber tinute aici, precum Piata Mozart sau Piata Universitatii. sarmantul centru vechi surprinde placut prin numarul mare de cafenele, locuri in care calatorul se poate odihni si savura incantatoarea licoare alaturi de delicioasele praline din martipan si ciocolata "Salzburg Mozartkugel". Palatul Hellbrunn construit de arhiepiscopul Markus Sittikus beneficiaza de prezenta unor gradini mirifice. Diversitate pare a fi cuvantul ce defineste acest parc. O interesanta gradina zoologica si un important numar de plante cu forme si culori diferite confera un aer aparte locului, alaturi de celebrele grote cu fantani automate. In numar de cinci, fantanile reprezinta scene din mitologia greaca si autohtona, mecanismele de pompare a apei, ascunse privirii, starnind curiozitatea turistilor. Costul unui bilet pentru vizitarea palatului, a parcului, precum si a muzeului folcloric din incinta sa, se situeaza in jurul a 9 euro pentru adulti si 4 euro pentru copii.
Impresionantul stil baroc prezent in arhitectura catedralelor din Salzburg a oferit in trecut acestui oras supranumele de Roma Germaniei. Marea Catedrala ridicata de printul Dietrich von Raitenau, Biserica Franciscana sau Catedrala Sf. Petru sunt doar cateva din dovezile ce vin in sprijinul acestei afirmatii, combinarea uneori a complexe structuri exterioare gotice cu interioare spatioase si arcade largi in cea mai pura maniera baroca avand darul de a surprinde privitorii.
Festivalurile orasului
In anul 1920 a fost infiintat festivalul orasului (Salzburger Festspiele), o importanta manifestare culturala anuala, a carei organizare la sfarsitul lui iulie si pe durata intregii luni august, a devenit constanta pana in prezent. Sali cu mii de locuri si o acustica perfecta sunt pline o buna perioada din an, turismul muzical fiind unul din motivele solide privind vizitarea acestui oras. O intreaga traditie este astfel evidentiata si cultivata, continuand sa se dezvolte permanent, opera si teatrul fiind gustate si apreciate de mii de turisti, an de an. Cautand precum Wolfgang Amadeus Mozart, cel a carui viata si arta se confunda astazi cu orasul sau natal, descoperirea artei pure, perfecte, organizatorii au reusit in cei peste 75 de ani de festivaluri, performanta recunoasterii internationale. Splendoarea arhitecturala si aerul incarcat de istorie degajate de oras fac din Salzburg o locatie perfecta pentru realizarea unor musicaluri sau filme de dragoste. De altfel, in oras a fost turnat in 1965 celebrul film "Sunetul muzicii" avandu-i in rolurile principale pe Julie Andrews si Christopher Plummer. De-a lungul timpului o serie intreaga de artisti consacrati au interpretat aici roluri celebre, putand fi nominalizati titani ai cinematografiei precum Gene Kelly, Richard Burton, Tony Curtis, Natalie Wood sau Peter Falk.
Cu mai putin de 200.000 de locuitori dar poate tot cu atatea repere demne de admirat, Salzburg ofera turistilor un concediu memorabil. Strazile si cladirile sale incarcate de istorie, teatrele si salile de concert, nenumaratele cafenele si restaurante, reprezinta impreuna reteta ideala pentru eliminarea stresului cotidian si un motiv in plus pentru cultivarea gustului artistic sub toate formele sale, pictural, muzical, arhitectural sau gastronomic.