Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) este singura institutie de reglementare a unei piete financiare care nu a primit notificari de la operatori europeni, in baza dreptului la libera circulatie a serviciilor. Teoretic, sistemul pensiilor private facultative este operational in Romania, desi in acest moment companiile care doresc sa intre pe aceasta piata sunt inca in proces de autorizare.
"Nu ma astept sa vina multe companii sau multi investitori care sa opereze pe piata romaneasca, pentru ca totusi piata pensiilor trebuie sa fie aici ca sa poti avea rezultate bune. Oricum, principalii investitori din aceasta piata sunt deja in Romania", ne-a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea. Potrivit acestuia, explicatia "dezinteresului" europenilor este data de faptul ca legislatia in domeniul muncii si asigurarilor sociale din Romania difera in multe aspecte de cea europeana. "In acelasi timp, legislatia privind pensiile private din Romania este diferita de cea a Europei Occidentale, unde sunt raspandite pensiile ocupationale in sistem de "beneficii indeplinite" si, nu in ultimul rand, sistemul romanesc este la inceput, legislatia este noua, operatorii europeni nu cunosc probabil aspectele legale si sunt inca intr-o faza de analiza", a mai spus Oancea. Pentru un administrator de fonduri private de pensii din spatiul european nu este necesara autorizatia de administrare de la CSSPP, dar este obligatorie obtinerea autorizatiei pentru fondul de pensii pe care il infiinteaza in Romania. "In plus, ar trebui sa respecte inclusiv cerintele de raportare si informare prevazute de legislatia romaneasca", a mai spus Oancea.
Pensie privata doar pentru venituri legale
Seful CSSPP a tinut sa precizeze ca la fondurile private facultative de pensii vor putea contribui doar cei care dovedesc ca sunt angajati si obtin venituri din surse legale. "Acesta este unul dintre scopurile prevederilor Legii 204, si anume acela de a scoate la vedere eventualele sume obtinute pe cai care eludeaza fiscalitatea", a subliniat Oancea. Daca procesul de autorizare va decurge in ritmul estimat.
4 administratori pentru Pilonul III
BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac, Aviva si ING sunt societatile care vor administra fonduri private de pensii facultative, potrivit lui Oancea. "Dintre cei patru, Allianz-Tiriac a solicitat autorizarea prealabila de constituire a unei companii de pensii, dedicata colectarii, administrarii si investirii pe pensii facultative. Urmeaza sa primeasca aceasta autorizare prealabila, dupa aceea se inregistreaza la Registrul Comertului si apoi vor incepe demersurile pentru autorizarea de administrare. Celelalte sunt societati deja constituite. Vor mai solicita autorizarea, intr-o scurta perioada, alte doua-trei companii din piata de asigurari", ne-a declarat Oancea.
Campanie de promovare de un milion de dolari
CSSPP va derula o campanie de informare a populatiei, pentru care dispune de un buget de un milion de dolari. Banii provin dintr-un imprumut acordat de Banca Mondiala, pe baza unui proiect al Ministerului Muncii. Conform celor declarate de seful CSSPP, campania publica de informare va fi initiata la sfarsitul lunii mai. "Principala provocare a sistemului de pensii private facultative o constituie mentalitatea celor care vor contribui la aceste fonduri. Va fi destul de dificil, cel putin in primul an, ca angajatii sa fie convinsi de necesitatea economisirii pe perioada indelungata. In plus, este si o lipsa de cunoastere a mecanismelor si a legislatiei, ceea ce face ca lumea sa fie inca neincrezatoare. Cand este vorba de o administrare in sistem privat a banilor, de regula se pune eticheta "vin niste hoti care vor sa ne administreze banii si sa nu ne mai dea nimic". Este destul de dificil de trecut de aceasta etapa, de capatare a increderii in sistem", a spus Oancea.
Autorizarile pentru Pilonul II, din aprilie
Entitatile care vor dori sa administreze fonduri private de pensii obligatorii, asa-numitul Pilon II, vor putea depune documentatia incepand cu luna aprilie, ne-a declarat Oancea. Pe acest segment vor putea functiona, potrivit legii, doar societati nou-infiintate. Presedintele CSSPP este optimist si spera ca primele contributii la aceste fonduri sa poata fi colectate din august 2007.